27. mar 2018.

Tužilac potvrđuje da je ubistvo slovačkog novinara Kucijaka po svemu sudeći bilo naručeno

Slovački istraživački novinar Jan Kucijak i njegova verenica Martina Kušnirova ubijeni su dan, dva ranije nego što se pretpostavljalo, 21. februara a po svemu sudeći reč je o naručenom ubistvu, saopštio je danas slovački tužilac zadužen za tu istragu.

„Žrtve su ubijene iz pištolja kalibra 9mm. Kušnirova jednim metkom spreda u glavu, Kucijak spreda sa dva hica u srce. Nisu nađeni nikakvi tragovi borbe a ništa nije ukradeno. Te okolnosti svedoče o tome da je reč o naručenom ubistvu“, kazao je nadležni tužilac na konferenciji za novinare u Specijalnom tužilaštvu u Pezino.

Mediji su zamoljeni da ne otkrivaju identitet tužioca koji je došao da ih obavesti o napretku istrage ubistva njihovog kolege i njegove verenice tačno mesec dana nakon što su pronađeni ubijeni u Kucijakovoj kući u selu Velka Mača.

Policija je saslušala više od 200 svedoka.

U timu je 10 istražitelja, više od 50 operativaca na terenu, šest analitičara i grupa za saradnju sa inostranim kolegama a na osnovu nagrade od milion evra koju je raspisala za informacije o zločinu još pre ostavka vlada premijera Roberta Fica istražnom timu je stiglo nekoliko desetina dojava od građana koje se sve proveravaju, saopšteno je danas slovačkim novinarima.

„S obzirom na to na koliko tema je vaš kolega radio postoji i mnoštvo verzija zločina. Trenutno proveravamo više verzija. Svim verzijama pripisujemo pođednaki značaj i sve se proveravaju podjednako ozbiljno“, kazao je danas nadležni tužilac.

Poslednji posthumno objavljeni članak Jana Kucijaka istraživao je korupciju među visokim funkcionerima vladajuće stranke SMER i inflitraciju italijanske mafije Ndrangeta aktivne u agrobiznisu na istoku Slovačke u najbližu okolinu bivšeg premijera Roberta Fica, pre svega preko Ficove sekretarice, nekadašnje mis i ljubavnice jednog od Italijana sa istoka Slovačke, Antonina Vadale.

Antonin Vadala uhapšen je u Slovačkoj već nakon ubistva Kucijaka a po zahtevu suda u Veneciji i optužen da je član italijanske narko mafije čeka izručenje u Italiju.

Generalni tužilac Jaromir Čižnar ukinuo je od ove sedmice delimično embargo koji je nakon ubistva stavio na sve informacije u interesu istrage, jer je pre ukidanja embarga šire informacije, koliko je to bilo moguće dobijala samo redakcija ubijenog novinara, Aktuelity.ck.

Čižnar je ranije saopštio da se preduzeti koraci u saradnji sa italijanskim vlastima da se osnuje zajednički tim za istragu a u nekoj daljoj fazi mogao bi da se uključi i EUROJUST.

Zbog ubistva novinara i njegove verenice izbile su u Slovačkoj najveće demonstracija od Plišane revolucije, a desetine hiljada Slovaka širom zemlje zahtevale su nezavisnu i poštenu istragu ubistva, ostavku vlade, što se na kraju i desilo ali i vanredne parlamentarne izbore.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend