21. nov 2020.

Tviter će predati predsednički nalog Bajdenu na dan stupanja na dužnost

Twitter će predati kontrolu nad predsedničkim nalogom @POTUS Džou Bajdenu nakon što položi zakletvu za američkog predsednika, čak i ako sadašnji predsednik Donald Tramp ne prizna poraz, preneli su u petak američki mediji.

Privatni račun @realDonaldTrump, sa oko 88 miliona pratilaca, postao je jedno od najmoćnijih Trampovih oružja za javno osporavanje rezultata izbora, a službeni nalog @POTUS koristi se uglavnom kako bi se prenosile njegove objave s privatnog naloga i ima oko 32 miliona pratilaca.

Twitter je ranije najavio da će se nakon što Tramp prestane da bude predsednik odnositi prema njegovom privatnom nalogu, kao i prema svim drugim s kojih se šire netačne informacije.

Twitter je već dugo pod pritiskom da ograniči Trampovo korišćenje te platfome za širenje dezinformacija i teorija zavere.

Od izbora, društvena mreža je označila mnoge Trampove tvitove o masovnoj izbornoj prevari oznakom da su u suprotnosti sa zvaničnim informacijama.

Proces prebacivanja naloga na Bajdena, prema Twitteru, odvija se u saradnji s američkim Nacionalnim arhivom, kao što je to učinjeno i 2017.

Prenos će obuhvatiti arhiviranje svih Trampovih tvitova s računa @POTUS, kao i s naloga @FLOTUS (prva dama) i @VP (potpredsednik).

Tramp često nove mere i politike najavljuje na Twitteru pa ga kritikuju da vlada – tvitovanjem.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend