05. avg 2022.

Tviter: Mask izmišlja izgovor za raskid, nismo mu više privlačni

Tviter je na sudu odbacio tvrdnje Ilona Maska da je imao legitimne razloge da odustane od ugovora vrednog 44 milijarde dolara o kupovini te platforme. "Priča, zamišljena u pokušaju da se izbegne sporazum o spajanju koji Mask više ne smatra privlačnim", tvrdi internet gigant.

U podnesku objavljenom u četvrtak, Tviter je Maskove argumente za odustajanje od sporazuma nazvao „pričom, zamišljenom u pokušaju da se izbegne sporazum o spajanju koji Mask više ne smatra privlačnim kada je tržište akcija, a zajedno sa njim i njegovo ogromno lično bogatstvo, izgubilo na vrednosti“.

Tviter je tužio Maska prošlog meseca ne bi li ga primorao da sklopi dogovor. Podnesak sudu je odgovor na Maskovu protivtužbu, koju je podneo pod pečatom prošle nedelje, a koja bi trebalo da bude objavljena danas.

Trenutni sukob je počeo nakon što je Mask tvrdio da Tviter ne iznosi tačne podatke o broju botova, navodeći to kao razlog za odustajanje od dogovora.

Tviter tvrdi da spam nalozi čine manje od pet odsto od više od dvesta miliona korisnika, ali Mask smatra da je taj broj veći i optužio je Tviter da krije informacije o problemu.

Internet gigant je, u međuvremenu, optužio Maska da je „izazvao“ problem kako bi izbegao dogovor bez plaćanja penala.

„Protivtužbe su priča napravljena za parnicu koja je u suprotnosti sa dokazima i zdravim razumom“, navodi se u odgovoru Tvitera, prema pravnim dokumentima do kojih je došao Rojters.

„Mask izmišlja predstave koje Tviter nikada nije napravio, a zatim pokušava da selektivno koristi opsežne poverljive podatke koje mu je Tviter pružio da izazove kršenje tih navodnih izjava“, navodi kompanija.

Maskovi advokati su želeli da podnesu javnu verziju svog odgovora i protivtužbe na sudu u Delaveru. Međutim, advokati Tvitera su se žalili da im je potrebno više vremena da pregledaju i potencijalno rediguju Maskovu zapečaćenu dokumentaciju, rekavši da se ona „u velikoj meri“ odnosi na interne Tviterove informacije i podatke date Masku.

Mask je u aprilu dao ponudu o kupovini Tvitera, ali je u julu rekao da želi da odustane od sporazuma, što je izazvalo pravu pravnu dramu.

Mask i Tviter imaju pravo na naknadu od milijardu dolara ako se utvrdi da je druga strana odgovorna za neuspeh sporazuma. Tviter, međutim, želi više i traži sudski nalog za „specifične performanse“ kojim bi Mask morao da ispuni dogovor.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend