01. okt 2018.

Ubistvo slovačkog novinara plaćeno najmanje 70.000 evra

Ubistvo slovačkog istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice krajem februara naručeno je i plaćeno najmanje 70.000 evra, saopštili su danas slovačko Generalno tužilaštvo i policija.

Protest u Bratislavi 9. marta 2018. povodom ubistva Jana Kuciaka i Martine Kušnirove. Foto: Slavomír Frešo

Tužilaštvo i policija navode da će plaćeni ubica, njegov pomoćnik, posrednik i naručilac, koji su uhapšeni u četvrtak u raciji u mestu Kolarovo na jugu Slovačke i dan kasnije u obližnjem Komarnu, po odluci suda ostati u pritvoru do suđenja.

„Broj od četvoro optuženih nije konačan. Dokazi su veoma jaki i bili su povod da optužimo te četiri osobe. Miran ću biti tek kada im bude uručena optužnica i kada budu pravosnažno osuđeni“, kazao je danas na vanrednoj konferenciji za novinare generalni tužilac Jaromir Čižnar.

Tužilac nadležan za istragu ubistva mladog istraživačkog novinara i njegova verenice, a koji po dogovoru sa slovačkim medijima ostaje anoniman, potvrdio je danas po inicijalima da su uhapšeni i ubica i pomoćnik vozač i posrednik i naručilac ubistva koji takođe može da se pokaže kao puki posrednik i ne mora da bude konačni.

„Ubistvo je naručeno i plaćeno najmanje 70.000 evra, 50.000 evra u gotovini i 20.000  isplata starog duga.“, kazao je nadležni tužilac.

U raciji je uhapšen strelac koji je iz pištolja ubio Kucijaka i njegovu verenicu Martinu Kušnirovu 21. februara uveče u njihovoj kući u selu Velka Mača blizu Bratislave, Tomaš Sabo, jedno vreme policajac, detektiv, poslednjih godina vlasnik radnje sa zdravom hranom u Kolarovu, a povremeno angažovan i kao telohranitelj, poklonik borilačkih sportova i motociklista. Vozač i pomoćnik je bio njegov rođak Miroslav Marček, a posrednik privrednik sa juga Slovačke Zoltan Andruško koji je posle hapšenja odlučio da sarađuje s istragom.

Ubistvo je preko Andruška naručila, prema saznanjima istrage, Alena Zuzova, prijateljica i prevodilac na italijanski jezik za kontroverznog slovačkog tajkuna Marijana Kočnera, koji je Kucijaku pred ubistvo pretio zbog toga što piše o njemu, a novinar je bez uspeha od slovačke policije tražio da ga zaštiti od Kočnera. Generalni tužilac Čižnar odbio je da novinarima danas potvrdi ili demantuje da je među sumnjivim licima i sam Kočner.

„Racija policije počela je u četvrtak u dva sata ujutro. Učestvovalo je 150 policajaca jedinice za borbu protiv kriminala NAKA i policajci iz Europola. Obavili su 12 pretresa kuća i 13 pretresa poslovnih prostora. Zaplenjena su i dva automata sa prigušivačem, dva automobila i mobilni telefon iskorišćeni tokom ubistva“, rekao je šef elitne jedinice slovačke policije Branislav Zurijan.

Pištolj iz koga su ubijeni Kucijak i Kušnirova policija nije našla, ima samo metak, a danas je ponovo potvrđeno da namera ubice nije bila da likvidira i verenicu novinara, već je ubijena zato što se u tom trenutku našla u kući. Tužilaštvo i policija posebno su istakli doprinos međunarodnog istražnog tima s italijanskim kolegama i Europola u istrazi, apelovali su na novinare da ne zahtevaju od njih dalje detalje koji bi otežali posao tužilaštvu a olakšali pripremu odbrane uhapšenima.

„Ide mi na nerve što neki političari pokšavaju iz svega da izvuku politički kapital“, kazao je generalni tužilac Čižnar i naglasio da o hapšenju i istrazi daju izjave desetine ljudi pa maltene izgleda da su oni zaslužni što je nakon sedam meseci od brutalne likvidacije mladog para došlo do prvih hapšenja.

Ubistvo Kucijaka, istraživačkog novinara portala Aktualiti.sk, naručeno je, prema ranijem saopštenju nadležnog tužioca, zbog dve od niza tema o korupciji i vezama slovačkih zvaničnika sa kontroverznim tajkunima i italijanskom i albanskom mafijom iz agrobiznisa na istoku Slovačke.

Fizičkom likvidacijom glas Kucijaka nije ućutkan zato što su njegove slovačke, češke, nemačke i poljske kolege formirale poseban tim koji ide tragom tema koje je započeo, razrađuju ih dalje, kao recimo ulogu albanske mafije i posthumno Kucijakove tekstove i teme objavljuju.

Ubistvo novinara i njegove verenice šokiralo je Slovačku i započelo seriju najvećih demonstracija od Plišane revolucije 1989. godine kada su iz nedelje u nedelju desetine hiljada Slovaka izlazile na ulice na mitinzima Za pristojnu Slovačku da zahtevaju nezavisnu istragu ubistva a zbog njih je sredinom marta pala vlada dugogodišnjeg premijera Roberta Fica.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend