02. mar 2018.

Čečen: Mediji kontrolisani, ne objavljuju istraživačke priče

Ne samo što su mediji u Srbiji kontrolisani, i to što istraživački novinari otkriju - ne dođe do građana Srbije, nego se to i aktivno suzbija, a istraživački novinari postaju žrtve i ove vlasti i njihove propagandne mašinerije, kaže Branko Čečen, novinar CINS-a. Stevan Dojčinović iz KRIK-a i Čečen su govorili o slučaju ubistva slovačkog novinara.

Branko Čečen (foto: N1 TV)

Krajem prošle nedelje u Slovačkoj su ubijeni istraživački novinar Jan Kučijak i njegova devojka. Policija smatra da je motiv ubistva upravo njegov istraživački rad, a radio je na priči u kojoj se opisuju aktivnosti članova italijanske mafije na istoku Slovačke, i veze jednog od njih sa saradnicom slovačkog premijera, kao i drugim zvaničnicima koji su mu bliski.

Privedeno je 10 osoba za sada, medju njima italijanski državljani, navodno povezani sa mafijom Ndrangetom, o kojoj je pisao, a bliski saradnici premijera Fica, o kojima je pisao, su podneli ostavku. Tvrde da nemaju veze sa ubistvom.

Stevan Dojčinović iz KRIK-a kaže da su sarađivali u okviru međunarodne mreže OCCRP, da je Kučijak skupljao informacije sa više novinara iz raznih zemalja za priču koju su radili i da je to bilo potpuno novo saznanje o radu italijanske mafije u Slovačkoj. To je bilo jedno veliko otkriće, kaže i dodaje da su Italijani otkrili da njihova mafija ima velike poslove u Slovačkoj, koji se tiču poljoprivrede, i da je to tako krenilo. Otkrili su povezanost italijanske mafije i sa slovačkom vladom, dodaje. Dojčinović naglašava  da se ovo ubistvo desilo pred sam kraj ovih istraživanja.

„Ndrangeta je trenutno najmoćnija organizacija organizovanog kriminala“, kaže Branko Čečen, novinar CINS.

Zvanični organi (antimafijska policija i tužilaštvo) Italije su, prenosi Čečen, procenili da je prihod mafije Ndrangeta 2007. godine bio između 30 i 50 milijardi evra, što je bilo oko 3,5 odsto BDP Italije i da se to samo povećalo. To je organizacija od stotinak klanova međusobno povezanih, koji se bave pre svega trgovinom droge, ali i iznudama, i taj novac treba oprati, naveo je.

Neverovatno je koliko je kanala preko kojih peru svoj novac, kaže Čečen. Dok se, kako je utvrđeno, u Slovačkoj bave poljoprivredom i učestvuju na konkursu za novac EU i subvencije za to (poljoprivredu), u Holandiji se bave proizvodnjom i prodajom cveća, kaže Čečen, dodajući da s tim isporukama u brodovima ide i droga.

Oni su svakom trenutku peru desetine i desetine milijardi evra, i to je prostor gde mogu novinari i policija dođu do podataka, jer tu postoji pisani trag, naveo je.

Uhapšena je osoba za koji se sumnja da je glavni krivac, koja je to odlučila, Entonio Vadala, glavni za operacije te mafije u Slovačkoj, kaže Dojčinović. „Čovek koga je pred sam kraj, pred samu smrt, novinar istraživao“.

Dojčinović navodi da je pametno šta je uradila OCCRP mreža, da objavi praktično sve na čemu je radio, i da je to pokrenulo proteste u Slovačkoj, i dovelo je do hapšenja.

I sam premijer bi trebalo da podnese ostavku, jer je u vladu doveo ljude koji su povezani s mafijom, njegova savetnica je radila za čoveka koji je sada u istražnom zatvoru zbog ubistva, i po nekoj logici i on bi trebalo da snosi odgovornost, navodi Dojčinović.

Do sada u Slovačkoj nije bilo ovakvih slučajeva, dodaje Dojčinović.

Ndrangeta je ostavila metak pored Jana i njegove devojke, to je poruka da će ići dalje, kaže Čečen. On navodi da u Italiji više nije uobičajeno da mafija ubija novinare, sudije, tužioce, ali da je Slovačka izgleda nešto drugo, navodi.

Dojčinović, osvrćući se na situaciju u našoj zemlji, kaže da se ovde javnost slabo diže, u slučajevima kad treba da reaguje, na primer, u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, što je slučaj zapostavljen.

Čečen kaže da u Srbiji najuticajniji mediji ne objavljuju istraživačke priče. Dodaje da je atmosfera u našem društvu negativna u tom smislu, jer se videlo u Slovačkoj, čim se dogodilo to ubistvo, da je ministar kulture podneo ostavku, premijer jew otpustio neke ljude, ili su se sami povukli. „Sami novinari u Slovačkoj ali i u Evropi su počeli da se organizuju da do kraja istraže ovu priču… Najviši postavljeni funkcioner koji se bavi medijima u našoj zemlji je izjavio da novinari treba sami da se brane, tako što presaviju tabak i kako je veliko pitanje da li je neko napadnut, ili je inscenirao napad, i da bi on voleo da čuje i drugu stranu, što su siledžije… I u svetlu tišine koja je usledila nakon ubistva Ivanovića, vidimo da je kod nas vrlo loša atmosfera… Ne samo što su mediji kontrolisani, i to što istraživački novinari otkriju i ne dođe do građana Srbije, nego se to i aktivno suzbija, a istraživački novinari postaju žrtve i ove vlasti i njihove propagandne mašinerije“, navodi Čečen.

Rumunija je bila strahovito korumpirana, ali tamo su neki ljudi iz tužilaštva, policije, civilnog sektora formirali grupe profesionalaca koji su počeli da hapse visoko pozicionirane funkcionere, naveo je.

Celo gostovanje pogledajte u videu:

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend