26. apr 2020.

Udruženje novinara Poljske: RSF politizuje listu medijskih sloboda

Udruženje novinara Poljske obavestilo je Udruženje novinara Srbije da oštro osuđuje „nepravednu“ i „nepouzdanu“ ocenu Reportera bez granica (RSF) koji su Poljsku na listu indeksa medijskih sloboda za 2020. godinu postavili na 62. mesto.

Ovo udruženje istaklo je da ocena RSF-a kada je reč o Poljskoj ne odražava pravu situaciju novinarskih sloboda u toj zemlji.

„RSF ponovo uzima u obzir samo odabrane slučajeve i zanemaruje druge. Izbor argumenata govori o politizaciji kriterijuma prema kojima RSF ocenjuje. Indeks medijskih sloboda RSF-a postaje sredstvo za sukobljavanje političkih opcija, umesto da bude verodostojna i pouzdana procena medijskih sloboda u Poljskoj“, navodi ovo udruženje.

saopštenju Centra za praćenje medijskih sloboda poljskog udruženja novinara navodi se da je ovogodišnji pad Poljske na listi RSF-a za čak 44 mesta u odnosu na 2015. godinu, „apsolutno nerazumljiv i neopravdan“.

Iz ovog centra naveli su da je kao opravdanje za ovogodišnji drastični pad Poljske na listi medijskih sloboda RSF, između ostalog, ukazao na pokušaje trenutne vlasti da kontroliše pravosudni sistem što počinje da utiče na slobodu izražavanja u nezavisnim medijima, iako nisu dati primeri koji bi opravdali ovu radikalnu tezu.

Apelovali su da novinari budu oprezni prilikom navođenja zaključaka RSF-a, zato što on postaje izvor pogrešnih procena stvarnog stanja u medijima u Poljskoj, Evropi i svetu.

Istakli su i da se analiza medijskih sloboda RSF-a zasniva na anketi predstavnika medija koje je ova organizacija u 180 zemalja odabrala, kao i da u tu anketu nisu uključeni predstavnici najvećeg i najstarijeg Udruženja poljskih novinara u toj zemlji, kao i njegovog tela Centra za praćenje medijskih sloboda.

J. P.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend