24. apr 2020.

NUNS: Vučić pažljivije da pročita izveštaj Reportera bez granica

Nezavisno udruženje novinara Srbije ne čudi pad Srbije na listi Reportera bez granica (RSF), jer se mogao očekivati još lošiji rezultat imajući u vidu nivo i nastavljeni trend pada slobode medija i bezbednosti novinara u Srbiji u prethodnoj godini.

NUNS svake godine od 2016. godine zajedno sa svojim partnerima iz Regionalne platforme za zagovaranje slobode medija i bezbednost novinara radi istraživanje „Indikatori za nivo slobode medija i bezbednost novinara“. Poslednje za 2019. godinu, koje će u narednih mesec dana biti publikovano, uzroke pada na listi RSF uočava zbog sledećih faktora:

  • Novinari su i dalje fizički ugroženi zbog obavljanja svog posla. Nakon tri godine jednocifrenog broja fizičkih napada, u 2019. taj broj je opet dvocifren (11 fizičkih napada).
  • Verbalne pretnje po život novinara su stalno prisutne  i drže se na istom nivou već pet godina unazad (u 2019  bilo je 23 pretnje), dok se broj i vrste pritisaka uvećavaju iz godine u godinu. Prošle godine smo zabeležili 80 takvih incidenata (2018. – 72, 2017. – 62, 2016. -33).
  • Slučajevi krivičnih dela učinjenih na štetu novinara retko završavaju na sudu, dugo su u predistražnom i istražnom postupku, tako da i dalje imamo dva slučaja ubistva novinara i jedan pokušaj ubistva u predistražnom postupku.
  • Slučaj paljenja kuće Milana Jovanovića naveden je u izvještaju RSF-a. Optuženi je suđenje koristio za klevetu Jovanovića i pretnje javnim tužiocima… NUNS pažljivo nadgleda ovo suđenje i izveštava o njemu, i na ovom slučaju možemo zaključiti koliko je pravosuđe slabo. U saradnji sa organizacijom Article 19 NUNS dostavlja informacije o ovom slučaju specijalnim reporterima za ljudska prava Ujedinjenih nacija i OEBS-a kako bi ovaj slučaj bio ispraćen od početka do kraja.
  • Zapaljiva retorika političara i nosilaca vlasti uperena je na novinare koji izveštavaju u javnom interesu i više od 30 % pritisaka potiče upravo od političara, što ohrabruje druge građane da svoj bes iskale upravo na novinarima. Na taj način se šalje poruka da je to dozvoljeno i društveno prihvatljivo ponašanje.
  • Kampanje blaćenja nezavisnih novinara i redakcije i dezinformisanje javnosti u tabloidnim medijima je dobila još veće razmere, a mediji koji to čine uživaju naklonost vlasti, što kroz državne fondove što kroz javno izražavanje podrške.
  • Trend zatvaranja državnih institucija i njihovog odbijanja da pruže informacije od javnog značaja je nastavljen i u prethodnoj godini.
  • Socijalno ekeonomski uslovi rada novinara i dalje predstavljaju značajan problem, i možemo ih slobodno nazvati prekarnim radnicima, a sindikalna organizovanost izostaje

Razlozi zbog kojih je možda ovaj pad na listi manji nego prethodne godine vidimo u sledećim činjenicama:

  • Medijska strategija je završena uz participaciju svih relevantnih aktera na medijskoj sceni, ali nakon tri godine, što je dragoceno vreme koje je izgubljeno za poboljšavanje uslova rada novinara i medija zbog neodgovornosti države koja je proces izrade dugo vodila na neadekvatan način i uz odsustvo struke. Strategija je odličan polazni dokument, ali imajući u vidu svakodnevno ponašanje predstavnika države koja je formalni potpisnik, plašimo se da i taj dokument ne ostane samo mrtvo slovo na papiru.
  • Stalna radna grupa za podizanje nivoa bezbednosti novinara nastavila je sa radom u 2019. godini. Komunikacija, način prijavljivanja slučajeva i brzina reakcije na napade su pozitivne strane rada ove grupe, ali na efikasnosti procesuiranja slućajeva treba još mnogo da se radi.

Predsednik Srbije i vladajuće partije Aleksandar Vučić izjavio da smatra da je razlog pada Srbije na listi RSF činjenica da još uvek nema presude u slučaju Milana Jovanovića, čija je kuća zapaljena u decembru 2018. Mi smatramo da postoji mnogo više razloga od toga i savetujemo mu da bi trebalo da izveštaj pročita pažljivije.

NUNS,

23. april 2020. godine

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend