24. apr 2020.

Gajović: Do kraja ovog meseca novac za medijske konkurse

Ministarstvo kulture i informisanje je zaražilo od Ministarstva finansija da planovima o pomoći ugroženima pandemijom budu obuhvaćeni i mediji, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu kulture informisanja Aleksandar Gajović.

„Reč je o novčanoj pomoći i obeštećenju, kao i za druge privredne subjekte. U tom smislu od Ministarstva finansija smo tražili da nam odobri sredstva planirana za projektno sufinansiranje“, rekao je Gajović Novom magazinu.

„Mi smo završili sve konkurse sem za internet medije, ali ta sredstva su bila zaustavljena zbog vanrednog stanja. Verujem i imam nagoveštaj da će uskoro biti odobrena i najverovatnije ćemo do kraja ovog meseca uspeti da ih prosledimo medijima po osam završenih konkursa“, dodao je on.

„Rešenja su gotova, sem za internet, čekamo da ih ministar potpiše, a potpisaće ih onog trenutka kad dobijemo novčana sredstva i možemo odmah da ih plasiramo…  Imam informacije da će biti do kraja meseca, ali ništa ne mogu da garantujem“, naveo je on.

Na pitanje da li je Ministarstvo konsultovano kada je donošen sporni zaključak Vlade Srbije po kome je samo Krizni štab mogao daje informacije o pandemiji i o odluci o konferencijama za novinare bez prisustva novinara, Gajović je dogovorio da nije jer je ministar imao zdravstvenih problema a on radi od kuće.

„Ministarstvo je deo Vlade, a tamo se odluke donose jednoglasno, samim tim stav Vlade je i stav Ministarstva. Odluka koju pominjete motivisana je zaštitom novinara i snimatelja i na neki način je bila preporuka struke i generalno je ovih mesec dana o mnogo čemu odlučivala struka, na šta mi kao mediji i profesionalci nismo navikli“, rekao je on.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend