22. apr 2020.

Gajović: Budimo strpljivi, pa ćemo imati i odgovore

Dok mnogi mediji, posebno lokalni, tokom pandemije gube najveći deo prihoda i grcaju na ivici opstanka, od države nema pomoći i pored toga što političari i stručnjaci u vreme krize ističu važnu ulogu odgovornih medija za informisanje građana. To je primetio i državni sekretar Aleksandar Gajović, izjavivši da mediji neće preživeti bez pomoći države, ali u intervjuu za Cenzolovku poručuje da je potrebno strpljenje i neki srećniji momenat po završetku vanrednog stanja

Aleksandar Gajović (foto: M. Miškov, Pres centar UNS-a)

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović nedavno je rekao za Danas da „mediji u Srbiji neće preživeti bez pomoći države“. Ali te podrške za najveći deo medija koji jedva preživljavaju i dalje nema.

Ne računajući provladine tabloide, koji su od države za vernost dodatno nagrađeni budžetskim parama, oglasima javnih preduzeća i sličnim načinima prebacivanja novca građana u džepove vlasnika medija koji svakodnevno krše novinarski kodeks – sve što su pojedini mediji ove godine iz budžeta dobili bio je novac za projektno sufinansiranje sadržaja od javnog interesa, bar tamo gde je on do sada isplaćen.

I pored toga što Gajović kaže da je u pitanju pomoć – ne radi se tu o podršci medijima, već o interesu države da finansira najbolje projekte u interesu javnosti na medijskim konkursima. Na konkursima mnogi mediji i ne dobiju ništa, posebno ne oni koji su kritični prema vlastima.

Gajović u intervjuu za Cenzolovku, rađenom putem elektronske pošte, ističe da su mediji tokom pandemije uradili lavovski deo posla u informisanju građana, te da će se potruditi da kao državni sekretar učini sve kako oni ne bi bili skrajnuti.

Osam od devet konkursa Ministarstva je kompletno završeno. Međutim, zbog administrativnih stvari sve će morati da sačeka srećniji momenat, što nije daleko, jer dolazi sa krajem vanrednog stanja

Poručuje da je potrebno strpljenje, neki srećniji momenat i kraj vanrednog stanja kako bi se obezbedio novac za medije.

Cenzolovka: Izjavili ste za Danas da mediji u Srbiji neće preživeti bez pomoći države. Na koju pomoć ste mislili?

Aleksandar Gajović: A zar mislite da hoće? A na koji način? Možda ste primetili da Ministarstvo kulture i informisanja pomaže medije kroz konkurse za sufinansiranje projekata od javnog interesa u oblasti informisanja, čime doprinosi poboljšanju njihovog programa i omogućava širu lepezu tema koje su dostupne javnosti.

Kroz realizovane projekte, raznolikost tema im omogućava lakše snalaženje na tržištu, da privuku firme i kompanije koje će, na primer, učešćem u njihovom marketingu pronaći svoj interes.

Smatram da je to sasvim dobar podstrek, ali ne i jedini od strane države, pogotovo što je država uvek spremna da ponudi obrazac za održivost medija. Podsećam Vas da jedan medij može konkurisati na više konkursa, što, morate priznati, nisu zanemarljiva sredstva kojima može da raspolaže.

U razvoju sistema informisanja u Republici Srbiji, pored navedenih konkursa, onih na republičkom nivou, postoje i medijski konkursi koje raspisuje lokalna samouprava.

Najzad, smatram da ne treba posebno da Vas podsećam da RTS i RTV, kao dva javna medijska servisa u Republici Srbiji, takođe dobijaju sredstva iz budžeta, što je državna pomoć za dva najznačajnija elektronska medija u našoj zemlji.

Mediji ne bi nikako smeli da budu preskočeni

Cenzolovka: Da li će i koja vrsta pomoći biti dostupna medijima u okviru paketa ekonomskih mera, vrednog 608,3 milijarde dinara, koji je usvojila Vlada Srbije?

Gajović: Na to pitanje nemam odgovor, jer trenutno ne raspolažem relevantnim podacima. Hajde da prvo prođe vanredno stanje u Republici Srbiji, pa da tek onda vidimo gde su mediji u okviru iznetih suma koje spominjete.

Lično smatram da oni ne bi smeli nikako da budu „preskočeni“, jer su tokom pandemije „odradili“ lavovski deo posla u informisanju građana Republike Srbije. Kao državni sekretar za informisanje, potrudiću se da u okviru svoje nadležnosti učinim sve kako mediji u pomenutom slučaju ne bi bili skrajnuti.

Cenzolovka: Da li mediji mogu da računaju i na bespovratna novčana sredstava iz budžeta, u iznosu od oko 30.000 dinara, na koja imaju pravo preduzetnici, pravna lica koja su razvrstana kao mikro, mala i srednja preduzeća?

Gajović: Kako za sve one na koje se odnosi navedeno davanje sredstava, tako će biti i za medije koji statusno ispunjavaju uslove za dobijanje ove vrste pomoći. Ne vidim razlog da bude drukčije.

Cenzolovka: Kolege sa kojima smo razgovarali imaju dilemu da li se ove mere odnose i na medije civilnog društva, odnosno medije koje su osnovala udruženja građana. Spadaju li ti mediji u mala i srednja preduzeća?

Gajović: Ni na to pitanje nemam relevantan odgovor, ali ću ga izvesno imati u momentu kada prođe pandemija, koja je mnoge aktivnosti „zakočila“, ne samo kada je reč o medijima već i u svim drugim sferama našeg društva. Budimo strpljivi, pa ćemo imati i odgovore.

ŽELJA DA SE MEDIJI PODRŽE NIKAD NIJE DOLAZILA U PITANJE

Cenzolovka: Udruženje novinara Srbije je od Vlade zahtevalo da se ugroženim medijima pomogne tako što će biti oslobođeni plaćanja poreza na dobit, doprinosa i poreza na zarade dok traje vanredno stanje i naredna tri meseca, zatim da se oslobode naplate komunalnih naknada i ostalih nameta gradova i opština uključujući porez na imovinu, te uvođenje trajne mere plaćanja PDV-a po naplati. I Medijska koalicija je od Vlade zatražila, između ostalog, subvencionisanje cene štampe za lokalne medije (što je urađeno u nekim evropskim zemljama), plaćanje doprinosa frilenserima… Da li će neke od ovih mera koje su uputila novinarska udruženja biti usvojene?

Gajović: Potpuno sam u toku i pri tom veoma dobro informisan o zahtevima i inicijativi UNS-a i drugih medijskih udruženja kada su u pitanju pomenute olakšice. Mislim da su to korektni predlozi i mere, jer dolaze od onih čija je i obaveza da ih predlažu i iniciraju.

Da li će oni biti usvojeni, to je već pitanje za Vladu Republike Srbije, za koju sam ubeđen da će, kao i do sada, zajedno sa nama, imati sluha za nedaće naših medija.

Ta „naklonost“ i želja da se domaći mediji podrže i da im se razumno pomogne, pogotovo onda kada im je to teško, mislim da nikada nije dolazila u pitanje. Tako će, verujem, biti i ovoga puta, kada im je – najteže!

Čekamo uputstva Ministarstva finansija

Cenzolovka: Izjavili ste da će rad Ministarstva na medijskim konkursima biti nastavljen odmah posle završetka vanrednog stanja i sprovedenih mera koje je propisala Vlada. Da li ste razmišljali o tome da se konkursi realizuju ranije, pre završetka vanrednog stanja? Lokalni mediji već trpe veliki finansijski pritisak i kažu da im je novčana pomoć potrebna što pre.

Gajović: Podsećam Vas da je Ministarstvo kulture i informisanja, što je i objavljeno u medijima, poslalo dopis Ministarstvu finansija da odobri isplatu medijima koji su dobili sredstva na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata. Čekamo dalja uputstva pomenutog ministarstva, koje je u situaciji vanrednog stanja u Republici Srbiji u zaista velikom poslu rebalansa budžeta i pod velikim pritiskom.

Mediji ne bi smeli nikako da budu „preskočeni“, jer su tokom pandemije „odradili“ lavovski deo posla u informisanju građana Republike Srbije. Kao državni sekretar za informisanje, potrudiću se da učinim sve kako mediji u pomenutom slučaju (državna pomoć) ne bi bili skrajnuti

Što se tiče Ministarstva kulture i informisanja, osam od devet konkursa je kompletno završeno. Međutim, zbog administrativnih stvari sve će morati da sačeka srećniji momenat, što nije daleko, jer dolazi sa krajem vanrednog stanja. Mi ćemo, u okviru svoje nadležnosti, učiniti sve što je do nas kako bi to bilo i pre toga.

Cenzolovka: Komisija u Kruševcu se sastala i radila na daljinu, što deluje kao dobra praksa. U nekim lokalnim samoupravama novac je već uplaćen, dok u nekima još nije ni završeno podnošenje predloga projekata. Da li možete da preporučite lokalnim samoupravama da komisije rade onlajn, da se konkursi što pre okončaju i uplati novac zbog toga što je opstanak medija ugrožen?

Gajović: Ministarstvo neprekidno apeluje na lokalne samouprave i medije i da raspisuju konkurse u oblasti javnog informisanja i da ih u razumnom roku privedu kraju, tako da sa tim „pritiskom“ ne prestajemo.

Ali moramo imati u vidu trenutnu situaciju, koja je narušila planirane rokove, a samim tim i finansijske konstrukcije. Nama je ostalo da se konkursna komisija sastane i da da svoj sud o Konkursu za internet produkciju. S obzirom na to da je za taj konkurs bilo najveće interesovanje i da se prijavio izuzetno veliki broj aplikanata, stav je da ne bi imalo smisla da članovi komisije (njih petoro, plus sekretar) tako važnu stvar rade „na daljinu“.

Ne potcenjujem i nemam ništa protiv „kruševačkog“ i još nekih slučajeva, naprotiv, ali Sektor za informisanje i medije pri Ministarstvu kulture i informisanja radi u skladu sa važećim podzakonskim aktom, koji striktno nalaže kako i na koji način treba sprovesti volju i interes građana Republike Srbije.

O katastrofalnom stanju u lokalnim medijima u Srbiji možete da čitate OVDE

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend