06. avg 2019.

Gajović: Uzavrele zablude sekretara Rakovića

Državni sekretar u Ministarstvu kulturu i informisanja Aleksandar Gajović odgovorio je na tvrdnje koje je u tekstu „Državni sekretar pravda očigledne zloupotrebe“ izneo generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković, a koji je objavljen u današnjem broju lista Danas.

Odgovor državnog sekretara Aleksandra Gajović prenosimo u celosti.

„U broju dnevnog lista Danas od 5. avgusta 2019. godine, u tekstu pod naslovom Državni sekretar pravda očigledne zloupotrebe, konačno sam saznao ko stoji iza članka Ponovo nezakoniti konkurs Ministarstva: Dva miliona državnom listu Novosti.

Reč je, znači, o Svetozaru Rakoviću, generalnom sekretaru NUNS-a, koji se ovoga puta odvažio da svoj tekst potpiše imenom, prezimenom i funkcijom za razliku od onog prethodnog „Ponovo nezakonit konkurs Ministarstva: Dva miliona državnom listu Novosti“, objavljenom na sajtu NUNS-a.

Raković ni sada, baš kao ni ranije, nije izneo ništa čime bi potkrepio svoje neosnovane tvrdnje i pritom bilo koga uverio da je poznavalac osnovnih medijskih pojmova. Uz to, opet je dokazao nepoznavanje pravne materije koja se odnosi na medije, pa tako, po drugi put, temu pojekta ”Osam vekova Srpske pravoslavne crkve” Večernjih novosti smatra nepripadajućom medijskom sadržaju(!). Svoje neznanje Raković, još jednom, iskazuje time što konkursni rad ovog tradicionalnog beogradskog dnevnog lista krsti ”preambicioznim izveštavanjem tabloidnih novina”(!).

Prvo, pre nego što neko okvalifikuje određen medij kao „tabloidni“, bilo bi poželjno da navede kriterijume prema kojima je to učinio. Razume se, gospodinu generalnom sekretaru to nije palo na pamet, već prosipa kvalifikacije bez argumentacije. Ozbiljni ljudi, zatim i novinari, to ne čine. Dodaću, tabloidizacija nije strana ni udruženju kome sam gospodin Raković pripada, što se lako može videti čitanjem nekih tekstova na sajtu NUNS-a.

Drugo, i rekao bih najvažnije, što bi trebalo da stavi tačku na ovu diskusiju i Rakovićeve žalopojke, a o čemu Raković ni reč nije rekao, jeste to da je u konkursnoj komisiji koja je odlučivala o sufinansiranju medijskih sadržaja za štampu, u koje spada i navedeni projekat Večernjih novosti, NUNS imao svog legitimnog predstavnika. Bila je afirmisana novinarka Gordana Suša, koja za razliku od svog generalnog sekretara sasvim dobro zna suštinu: šta je javni interes građana Republike Srbije, šta su Večernje novosti, kakvi su kapaciteti tih dnevnih novina, o kakvoj je ozbiljnoj projektnoj temi reč, kakva je uopšte sadržina i kvalitet tog projekta…

Raković se u svom tekstu iznova bavi svim i svačim, a ne onim čime bi trebalo da se bavi, nastojeći, tako, da na svaki način baci senku na rad petočlanih konkursnih komisija, čije stavove niko osim njega ne osporava niti dovodi u sumnju. Ministarstvo kulture i informisanja je, što dodatno potkopava temelj Rakovićeve gromoglasne vike, po pitanju sufinansiranja medijskih sadržaja omogućilo nesmetani, inkluzivni i transparentan pristup ovom poslu.

Želeći samo da unizi neke dokazane vrednosti, generalni sekretar NUNS-a se ne bavi suštinom problema koji je sam inicirao, već marginom i zamenjivanjem teza, koje najčešće liče na presipanje iz šupljeg u prazno, tumačeći odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima koje se odnosi na projektno sufinansiranje medijskih sadržaja – laički i, naravno, pogrešno.

Treće, ako Raković smatra da je u pravu, a ne mi, slobodan je i, čak, obavezan da povede upravni postupak pred sudom. Zar to nije mesto gde svoje sumnje može da potvrdi? Naravno da jeste, ali on to neće uraditi, jer je svestan svojih uzavrelih zabluda.

Četvrto, smatramo da je tema projekta Večernjih novosti veoma važna, te da je neko drugi sa sličnom temom učestvovao na konkursu pa bio odbijen imali bismo o čemu da polemišemo. Ovako nemamo čak ni po tom osnovu.

Skrenuo bih pažnju samom generalnom sekretaru da je u vezi sa tim kako na tržištu prolaze Večernje novosti primerenije i ozbiljnije pitati samu kuću o kojoj je reč, a ne prosipati retorska pitanja s malicioznom konotacijom po dnevnim novinama. To se ne saznaje putem prepucavanja preko plota, već direktno, ako ga zaista zanima da se pozabavi finansijskom analizom.

Najzad, ako mu je uopšte stalo do neke pravde, trebalo bi da se pozabavi onim članovima svog udruženja (NUNS) koji nisu pravdali sredstva dobijena prethodnih godina na konkursu za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja, i protiv kojih smo bili prinuđeni da pokrenemno sudski postupak. Ako kojim slučajem ne zna o kojim se to članovima NUNS-a radi, vrata mog kabnineta su uvek otvorena u vezi sa svim spornim i medijskim pitanjima, pa i konkursnim sufinansiranjem medijskih sadržaja.

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend