19. avg 2021.

Uhapšena glavna urednica jednog od vodećih nezavisnih medija u Belorusiji

Glavna urednica jednog od vodećih nezavisnih beloruskih medija uhapšena je nakon što je policija tokom noći pretresla njen dom, objavili su beloruski zvaničnici.

Belorusko društvo novinara objavilo je da je policija pretresla domove radnika online novinske agencije BelaPAN i da nije uspelo da kontaktira glavnu urednicu Irinu Levšinu.

Kasnije je državno tužilaštvo saopštilo da su Levšina i dvoje drugih radnika BelaPANA pritvoreni zbog sumnje na organizovanje i učestvovanje u postupcima kojima se kršio javni red.

„Istražitelji su pokrenuli poresku reviziju aktivnosti BelaPAN-a, tokom koje su već otkrivene povrede zakona o porezima Republike Belorusije“, navodi se u saopštenju.

Rojters nije uspeo da dobije komentar od BelaPAN-a.

Beloruske vlasti vode represivnu kampanju protiv nedržavnih medijia, organizacija za ljudska prava i vođa protesta protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka od avgusta, kada je on ponovno izabran na predsedničkim izborima.

Opozicija i zapadni posmatrači navode da su izbori bili namešteni.

Novinarsko društvo navodi da je trenutno u zatvoru najmanje 30 novinara, te da policija vodi 50 različitih istraga protiv novinara.

Snage bezbednosti pojačale su represiju proteklih nedelja, a policija je u julu izvela niz racija protiv aktivista, novinara i nevladinih organizacija, optužujući ih za organizovanje protesta i izazivanje nereda.

Beloruska atletičarka Kriscina Cimanovskaja bila je prisiljena da prebegne, dok se takmičila na Olimpijskim igrama. Nakon neslaganja sa svojim trenerima došla je, kako kaže, naredba „odozgo“, da se vrati iz Tokija u Belorusiju, zbog čega su zapadne zemlje uvele nove sankcije Minsku.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend