27. jul 2021.

Dvoje dopisnika RSE u Bjelorusiji pušteni iz zatvora nakon deset dana

Dvoje dopisnika Bjeloruskog servisa Radija Slobodna Evropa (RSE) pušteni su iz zatvora 10 dana nakon hapšenja u okviru napada lidera Bjelorusije Aleksandra Lukashenka na nezavisne medije i civilno društvo u zemlji.

Novinarka Ina Studzinskaya i novinar Aleh Hruzdzilovich pušteni su iz zatvora u ponedejeljak (26. jula), nakon čega su izjavili kako su obaviješteni da su i dalje osumnjičeni za nedefinisani krivični slučaj.

Studzinskaya je štrajkovala glađu devet dana, a Hruzdzilovich tri dana u znak protesta zbog njihovog hapšenja. Još jedan dopisik RSE koji je bio u pritvoru, Ales Dashchynski, pušten je 23. jula.

Troje novinara uhapšeni su među ostalim nezavisnim novinarima 16. jula nakon što su policija i snage sigurnosti pretresle njihove stanove i urede, uključujući i kancelarije RSE u Minsku.

Bjeloruske vlasti zatvorile su nezavisne medije i više od 50 nevladinih organizacija nakon masovnih protesta poslije izbora u toj državi za koje opozicija i Zapad kažu da je na njima pobijedila Svyatlana Tsikhanouskaya i optužuju Lukashenka da je falsifikovao rezultat kako bi dobio šesti uzastopni mandat na vlasti.

Akreditacije Studzinskaye, Hruzdzilovicha i Dashchynskog poništene su prošle godine kao dio Lukashenkove kampanje protiv onih koji se nisu slagali sa rezultatima i načinom na koji su provedeni izbori u avgustu prošle godine.

RSE je osudio hapšenja novinara kao „najnovije svjedočanstvo očajnika Aleksandra Lukashenka“.

Odvojeno od ovog slučaja, u ponedjeljak (26. jula) pušten je nakon deset dana iz privora i dopisnik televizijskog kanala „Belsat“ Ihar Ilyash.

Lukashenko je ulične proteste na kojim su hiljade ljudi iskazale neslaganje sa rezultatima izbora zaustavljao i nasilno i prisilio većinu opozicionih lidera koji nisu zatvoreni da napuste zemlju.

Zapad, koji je odbio priznati službene rezultate glasanja i ne smatra Lukashenka legitimnim liderom zemlje, uveo je nekoliko krugova sankcija protiv njega, nekih članova njegove porodice i drugih visokih zvaničnika, i o ključnim ekonomskim sektorima u bivšoj sovjetskoj republici.

EU je izrekla dodatne dalekosežne kazne s ciljem slabljenja režima, nakon što je u Minsku prisilno spušten putnički avion i uhapšen opozicioni bjeloruski bloger koji se nalazio u njemu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend