27. jul 2021.

Mađari protestovali zbog špijuniranja tražeći ostavku Vlade

Oko 1.000 demonstranata u Budimpešti zatražilo je danas odgovore na navode da je desničarska vlada koristila moćan izraelski špijunski softver za tajno praćenje novinara, advokata i poslovnih ljudi kritičara vlasti.

Pre nedelju dana je globalna istraga konzorcijuma nekoliko vodećih medija sveta pokazala da špijunski softver među hiljadama drugih, u Mađarskoj prati digitalne uređaje 300 osoba, među kojima je 10 advokata i pet novinara.

„Ovaj skandal pokazuje da u Mađarskoj više ne možemo govoriti o vladavini zakona“, rekla je Ana Donat, poslanica u Evropskom parlamentu koja je prisustvovala demonstracijama i istakla zahtev da Vlada podnese ostavku.

Softver „Pegasus“ izraelske kompanije „NSO Group“, ubacuje se u telefone radi prikupljanja podataka i može tajno da kontroliše mikrofone i kamere pametnog telefona.

U slučaju novinara, oni koji nadziru mogu da špijuniraju komunikaciju novinara sa izvorima.

Od objavljivanja rezultata istrage, madjarski Centar za istraživačko novinarstvo Direkt36 objavilo je da je predsednik Advokatske komore, bivši državni sekretar i opozicioni gradonačelnik takodje bio na meti špijunskog softvera.

Zvaničnici odbijaju da potvrde ili demantuju da li je Vlada koristila „Pegasus“, ali tvrde da se sve aktivnosti tajnog nadzora sprovode u skladu sa zakonom.

Ministarka pravde Judit Varga nije prošle nedelje u Briselu rekla da li je Mađarska kupila traj špijunski softver, ali je ocenila u izjavi novinarima da su „svakoj zemlji potrebni takvi alati“.

Današnje proteste organizovalo je nekoliko opozicionih političkih partija koje su se udružile kako bi se na izborima sledeće godine suprotstavile premijeru Viktoru Orbanu i njegovoj vladajućoj stranci Fides.

Prošle nedelje su tri opoziciona člana mađarskog parlamentarnog odbora za nacionalnu bezbednost zatražila vanredno zasedanje radi ispitivanja vladinih agencija o eventualnoj umešanosti u špijuniranje.

Ali danas su članovi odbora iz Fidesa, koji imaju većinu mesta, bojkotovali sednicu, sprečavajući ispitivanje ministra unutrašnjih poslova Šandora Pintera.

„Na ovo gledam kao na priznanje da imaju šta da kriju“, rekao je za Asošijeted pres predsednik odbora Janoš Stumer, iz desničarske stranke Jobik.

On je rekao da će opozicioni članovi Odbora upotrebiti sva sredstva da utvrde da li je Vlada kupila špijunski softver i da li je njime nezakonito nadzirala svoje političke protivnike.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend