24. jul 2023.

Ukrajina: DW-kamerman ranjen ruskom kasetnom bombom

U ruskom napadu kasetnom bombom na istoku Ukrajine ranjen je novinar DW Jevgen Šilko, dok je jedan ukrajinski vojnik ubijen. I Ruska strana javlja o pogibiji jednog svog novinara.

Kamerman Dojče velea (DW) Jevgen Šilko je ranjen ruskom kasetnom municijom. Jedan šrapnel pogodio ga je kod ukrajinskog sela Družkivka na istoku Ukrajine. Šilko se trenutno nalazi u bolnici i njegovo stanje je stabilno. Jedan ukrajinski vojnik je ubijen, a više vojnika je teško ranjeno u tom napadu. Napad se dogodio u subotu (22.7.) na vojnom poligonu ukrajinske vojske u Donbasu, udaljenom oko 23 kilometara od linije fronta.

Novinari u opasnost

DW dopisnik Matias Belinger i jedan član obezbeđenja nisu povređeni. „Snimali smo vežbe pucanja ukrajinske vojske kad smo odjednom čuli nekoliko eksplozija“, kaže Belinger. „Bacili smo se na zemlju, a onda su se čule i druge eksplozije. Videli smo ranjene. Kasnije je ukrajinska vojska potvrdila da smo bili gađani kasetnom municijom“, priča nemački novinar.

Intendant DW, Peter Limburg, je u prvoj reakaciji ukazao na težak posao novinara u ratnim područjima. „Oni svakodnevno riskiraju svoje živote izveštavajući o ruskom ratnom pohodu – i zaslužuju moje najveće poštovanje i zahvalnost“, izjavio je Limburg. „Uprkos svim poduzetim sigurnosnim merama i velikoj udaljenosti od fronta, rad naših kolega i koleginica u ratnim područjima je i dalje opasan.“

Smrt ruskog novinara

Istovremeno je Rusija je okrivila Zapad za smrt jednog ruskog novinara u Ukrajini, proglasivši ga „u potpunosti saodgovornim“. Ruska vojska je objavila da je Rostislav Zuravliov, novinar koji je radio za rusku državnu novinsku agenciju Ria Novosti, ubijen u ukrajinskom napadu u južnoj ukrajinskoj regiji Zaporožje. Prema Ria Novostima, povređena su još tri novinara. Ruska vojska optužila je Ukrajinu za korištenje kasetne municije u napadu.

Ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi saopštilo je da je taj napad bio „gnusan i smišljen zločin“ koji su počinili Ukrajina i njeni zapadni pomagači. Ministarstvo je najavilo odgovarajući „odgovor“. Odgovorni za ovaj „brutalni masakr“ će „dobili kaznu koju zaslužuju“ – a to uključuje i one koji snabdevaju Ukrajinu kasetnim bombama, u ovom slučaju Sjedinjene Američke Države.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend