15. apr 2020.

Ulične novine iz celog sveta prilagođavaju se vandrednim merama zbog korona virusa

Širom sveta je više od 200.000 registrovanih slučajeva oboljevanja od korona virusa (Covid-19), a taj broj neprestano raste. Kako Međunarodna mreža uličnih novina (INSP) izveštava, zdravstvene mere koje su uvedene u svim zemljama predstavljaju ozbiljnu prepreku za prodavce uličnih novina, kojima je ovaj posao često jedini izvor prihoda, kao i za ljude koji se suočavaju sa beskućništvom i siromaštvom.

Da bi se borila sa Korona virusom i zaustavila nagli rast smrtnosti, italijanska vlada je odlučila da čitavu zemlju stavi u karantin. To je pogoršalo ionako nezavidnu situaciju milanskih uličnih novina Scarp de’ tenis, koje se, osim u Milanu, prodaju u još nekoliko gradova u zemlji. Glavni urednik ovog magazina, Štefano Lampertico (Stefano Lampertico), koji radi od kuće kao i ostatak tima, objašnjava da prodavci više ne mogu da izlaze na ulice, zbog čega u martu nije bilo prodaje, a aprilski broj se neće ni štampati. „Uticaj virusa je užasan“, kaže on. „Svi javni servisi su zatvoreni. Broj obolelih raste iz dana u dan. Svi živimo u crvenoj zoni, zatvoreni u svojim kućama.“ Ohrabrujuće je da je Scarp de’ tenis uspeo da sakupi 5.000 evra od onlajn prodaje, i ovaj novac prosleđuje svojim prodavcima, iako ni dopreti do prodavaca u ovoj situaciji nije nimalo jednostavno. Redakcija i ostali zaposleni u međuvremenu nastavljaju da rade na projektima od kojih će koristi imati njihovi prodavci. Iako italijanska vlada tvrdi da će ovakav režim trajati samo do 3. aprila, ne može se zaista znati kada će se sitacija vratiti u normalu.

Za to vreme, u najsevernijoj italijanskoj pokrajini Južnom Tirolu, ulične novine zebra suočavaju se sa sličnim problemima. Urednica magazina Liza Fraj (Lisa Frei), rekla je INSP-u da su ulice, koje su inače prepune turista, sada prazne. Škole su takođe zatvorene, što onemogućava da aktuelni školski broj magazina stigne do ciljne grupe. Oba italijanska magazina su u redovnoj komunikaciji i razmenjuju ideje o tome kako da najbolje pomognu svojim prodavcima (Scarp de’ tenis ih ima 140, a zebra 60), koji se suočavaju sa nedeljama, a možda i mesecima u kojima neće moći da rade ono što znaju – da prodaju magazin. „Planiramo zajedničku kampanju solidarnosti, kojom ćemo, uz pomoć lokalnih medija, pozvati čitaoce da nam pomognu kroz donacije“, rekla je Liza Fraj. Imamo 13.000 magazina koje sad ne možemo da prodajemo, ali nadamo se da će se situacija smiriti do aprila, pa ćemo tada nastaviti sa redovnom prodajom.“

Britanski The Big Issue obaveštava da se pažnja u njihovom okruženju sada skreće ka beskućnicima, koji su izrazito pogođeni ovom situacijom. (Mnogi od njih su i prodavci uličnih magazina.) Za beskućnike koji žive u prihvatilištima, praktikovanje samoizolacije je praktično neizvodljivo, dok za ljude koji spavaju na otvorenom naizgled jednostavna preventivna mera kao što je temeljno pranje ruku nije nimalo jednostavna.

I u Americi su timovi uličnih novina počeli da primenjuju mere da pomognu najranjivijim slojevima stanovništva, posebno zbog toga što je zvanični odgovor države bio neadekvatan. Posebno je pogođena Zapadna obala. INSP je razgovarao sa članovima redakcije nekoliko časopisa koji se slažu u tome da su beskućnici u posebno teškoj situaciji. „Virus ovde još nije stigao, ali se posledice za beskućnike već osećaju“, rekao je Kuiver Vots (Quiver Watts), urednik uličnih novina San Franciska Street Sheet. „Naš godišnji sajam, koji okuplja razne usluge koje beskućnici mogu da koriste u toku jednog dana otkazan je zbog opasnosti od eventualnog širenja virusa, tako da je ovoj populaciji sada potrebna dodatna podrška.“

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend