26. jul 2022.

UNS i SINOS predlažu EFJ da se Evropski akt o slobodi medija usvoji i u Srbiji

Udruženje novinara Srbije (UNS) se pridružuje inicijativi Sindikata novinara Srbije (SINOS) i zajedno sa njim će uputiti predlog Evropskoj federaciji novinara (EFJ) da se Evropski akt o slobodi medija ne primenjuje samo u zemljama članicama Evropske unije, već i zemljama koje su kandidati za članstvo, uključujući i Srbiju.

Evropski akt o slobodi medija zalagaće se za slobodan protok informacija preko jedinstvenog medijskog tržišta, transparentnost medijskog vlasništva i finansiranja od strane države, fer raspodelu javnih sredstava i eliminisanje korupcije, kao i kreiranje mehanizma za praćenje medijskog pluralizma i zaštitnih mera koje ograničavaju koncentraciju vlasništva medija.

Prema Izveštaju evropske komisije za vladavinu prava, Akt će biti usvojen u 16 zemalja Evropske unije. Donosi se sa ciljem da ukaže na probleme poput lošeg rada regulatornih tela, političkog pritiska na medije, nasilja nad novinarima i pristrasnih javnih servisa, kao i da doprinese pronalaženju rešenja.

Predlog za donošenje dokumenta su potpisali Međunarodni institut za štampu (IPI), Evropski centar za slobodu medija (ECPMF), Evropska federacija novinara (EFJ), Koalicija za žene u novinarstvu(CFWIJ) i mnoge druge organizacije .

A. N.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend