12. apr 2019.

UNS: Omogućiti Asanžu slobodu kretanja i novinarskog rada

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog hapšenja osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža nakon odluke Ekvadora da mu ukine azil, koji je šest godina uživao u ambasadi te zemlje u Londonu.

UNS poziva Međunarodnu i Evropsku federaciju novinara, organizacije koje se bave slobodom medija, govora i mišljenja da od britanskih vlasti traže dozvolu da Asanž dobije boravak u bilo kojoj zemlji sveta koja je spremna da mu pruži gostoprimstvo.

UNS podseća da su Asanž i njegove kolege iz „Vikiliksa“ dali istorijski doprinos pravu građana širom sveta da saznaju činjenice koje su vlasti od njih krile. Države imaju pravo da štite svoje tajne, ali Džulijan Asanž je na delu dokazao zašto novinari ne smeju da im u tome pomažu.

UNS je i ranije pozivao srpsku i međunarodnu javnost na solidarnost sa Asanžom, kome je pretio gubitak azila u Ambasadi Ekvadora u Londonu i koja mu je 2018. godine uskratila korišćenje Interneta i mogućnost da prima posetioce.

UNS je Asanžu 2011. godine, povodom Međunarodnog dana slobode medija, dodelilo nagradu „Zora“ za slobodu medija. Asanž je prvi stranac kom je ovo Udruženje, jedno od najstarijih novinarskih udruženja na svetu, osnovano 1881. godine, dodelilo nagradu.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend