12. apr 2019.

Medijski konkursi: Sumnjivi stručnjaci predloženi od fantomskih udruženja

„U Srbiji je sve promenjivo osim konkursa na kojima se dodeljuje novac medijima i kulturnim projektima. To je uvek namešteno i tu nema popravke.“

Prošlo je mesec dana od zatvaranja konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Zrenjanina u 2019. godini.

Na sajtu Grada je objavljen dokument sa članovima komisije koja će određivati kako će se raspodeliti novac iz zrenjaninskog budžeta namenjen medijskim projektima.

Sredstva opredeljenja Odlukom o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Zrenjanina u 2019. godini, iznose 10.000.000,00 dinara.

„U Srbiji je sve promenjivo osim konkursa na kojima se dodeljuje novac medijima i kulturnim projektima. To je uvek namešteno i tu nema popravke.“

Ovim rečima je jedan dugogodišnji član komisija za dodelu novca na javnim konkursima u razgovoru za BIRN objasnio trenutno stanje u Srbiji po ovom pitanju.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ukazuju da je u vojvođanskim lokalnim samoupravama u pitanju organizovana grupa od desetak osoba koji u pojedinim lokalnim samoupravama dobijaju novac za svoje medije, a u drugim izigravaju „eksperte“ za procenu vrednosti projekata. I predloženi su od fantomskih udruženja.

Članovi komisije za ovu godinu Radojica Mali, Zorana Bogdanović i Aleksandra Plavšić su protekle godine učestvovali u ukupno 18 komisija na teritoriji AP Vojvodine (Mali:10;Bogdanović:4;Plavšić:4)

U predhodne dve godine najviše sredstava iz gradskog budžeta dobila je medijska kuća RTV Santos.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend