06. okt 2021.

Uzbunjivačica pred Kongresom: Fejsbuk slabi demokratiju i nanosi štetu deci

Uzbunjivačica iz kompanije Fejsbuk Frensis Hogen, odgovorna za to što su u javnost procurele iznenađujuće informacije o toj kompaniji, svedočila je pred američkim Kongresom, javlja BBC. Ona je oštro kritikovala kompaniju, navodeći da njeni sajtovi i aplikacije "nanose štetu deci, unose podele i slabe našu demokratiju".

Hogen (37), bivša menadžerka u Fejsbuku, rekla je da rukovodioci firme „znaju kako da učine Fejsbuk i Instagram bezbednijim, ali ne žele da preduzmu neophodne korake zato što brinu o svojim astronomskim profitima više nego o ljudima“, piše BBC.

Kritikovala je osnivača i direktora kompanije Marka Zakerberga, navodeći da ima veliku kontrolu, dok njega „niko osim samog Marka ne poziva na odgovornost“. Govorila je i o padu Fejsbuka u ponedeljak.

„Ne znam zašto je Fejsbuk pao, ali znam da više od pet sati Fejsbuk nije bio korišćen da produbljuje podele, destabilizuje demokratiju i čini da se mlade devojke i žene osećaju loše zbog svojih tela“, rekla je ona.

Poručila je senatorima da Kongres treba da uspostavi nadzor.

„Moramo da delamo sada“, kazala je Hogen.

Iz Fejsbuka su poručili da je Frensis Hogen govorila o stvarima o kojima ne poseduje znanje, ali su kazali da je „došlo vreme da se uspostave standardna pravila za internet“.

Republikanci i demokrate u Kongresu SAD složili su se da su u kompaniji neophodne promene, što je redak slučaj za ove dve političke partije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend