22. jul 2021.

Više od 20 novinara i fotoreportera povrijeđeno tokom izvještavanja sa protesta u Turskoj

Policija je, kako prenosi Međunarodni institut za štampu, pretukla i povrijedila najmanje 20 novinara i fotoreportera.

Turska policija pretukla je ili povrijedila najmanje 20 novinara i fotoreportera koji su izvještavali sa jučerašnjih protesta održanih u gradovima te zemlje, Istanbulu i Izmiru, piše Međunarodni institut za štampu.

Prema navodima lokalnih medija u toj zemlji policija je tokom protesta ispaljivala gumene metke kojim su, između ostalih, povrijeđeni novinari i fotoreporteri koji su pokrivali komemoraciju i proteste protiv ubistva 33 osobe koje su stradale u samoubilačkom napadu od strane islamske države ISIL u pokrajini Suruc 2015. godine.

Među novinarima koji su povrijeđeni od strane policije je i freelance novinar Emre Orman koji je, kako piše Međunarodni institut za štampu, između ostalog, rekao da su novinari u toj zemlji navikli da ih policija gura policijskim štitovima, ali i da je djelovalo kako policija direktno želi povrijediti novinare i fotoreportere. Orman je, kako se navodi, dodao i da ga jedan od policajaca gurnuo na vozilo i udario po licu, ali da je uspio pobjeći dok ga je policija pokušala zadržati.

Reporterka portala Dokuz8 Fatos Erogan je tokom protesta zadobila povrede ruke, a Međunarodni institut za štamopu navodi i da su neki novinari gumenim mecima zadobili povrede na nogama.

O napadima na demonstrante i novinare tokom protesta svjedoče brojne objave na društvenim mrežama, a među povrijeđenim je i fotoreporter francuske novinske agencije-AFP Bulent Kilic koji je bio napadnut i prošlog mjeseca tokom izvještavanja sa povorke ponosa u Istanbulu.

O nasilju policije nad novinarima koji su izvještavali s protesta, slično su izvještavali i lokalni novinari iz Izmira, piše Međunarodni institut za štampu koji je osudio napade na novinare tokom jučerašnjh protesta i pozvao turske vlasti da hitno prekinu sa upotrebom prekomjerne sile.

Napade na novinare tokom izvještavanja sa protesta u Turskoj, osudio je i Komitet za zaštitu novinara iz kojeg su od vlasti te zemlje zatražili da odustanu od policijskog zlostavljanja novinara koji izvještavaju s protesta i da novinarima obezbijede sigurne uslove za rad.

Izvor: IPICPJ

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend