08. sep 2022.

HND o dolasku Erdogana u Hrvatsku: Poražavajuće je da zvanični Zagreb prima „despota“ čiji režim proganja novinare

Hrvatsko novinarsko društvo oglasilo se povodom dolaska Redžepa Tajipa Erdogana u Hrvatsku ističući da je neprihvatljivo da turski predsednik koji „progoni novinare“ ima sastanak sa najvišim predstavnicima Republike Hrvatske.

„HND smatra da u Hrvatsku dolazi turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, despot koji Turskom vlada već 20 godina i čovek koji se, u maniru najgorih režima, obračunava sa braniteljima ljudskih prava i opozicionih političara, a posebna je meta njegovog autokratskog načina vladanja, naše turske kolege koje njegov režim hapsi, tuče, zatvara i osuđuje na višegodišnje zatvorske kazne“, napisali su na svom zvaničnom sajtu.

Kako napominju, neprihvatljivo je da se sa takvim čovekom sastaju najviši predstavnici Republike Hrvatske, predsednik Zoran Milanović, na čiji poziv u Hrvatsku dolazi turski predsednik, ali i premijer Andrej Plenković.

„Sumnjamo da će hrvatski predstavnici protestovati ili bar prigovoriti moćnom turskom vladaru zbog progona novinara u Turskoj i gušenja svih glasova koji upozoravaju na njegov nedemokratski način vladanja“, rekli su iz HND.

Kako kažu, ovo nije prvi put da Erdogan dolazi u Hrvatsku i da ga zvanični Zagreb srdačno dočekuje kao voljenog lidera.

„Možda i zato što bi mnogi domaći političari veoma voleli, poput turskog predsednika, da novinare stave pod kontrolu zbog njihovih kritičnih reči“, konstatovali su.

Takođe dodaju da izgleda da se hrvatski političari ne zamaraju previše izveštajima organizacija poput Amnesti internešenela, koji sistematski beleži okrutan način vladanja turskim predsednikom.

„Sa žaljenjem konstatujemo da pokazuju da nisu baš zainteresovani za demokratske standarde“, zaključili su iz HND.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend