18. jul 2022.

Zabranjeni ruski TV Dožd emituje program iz Letonije

Nezavisna ruska televizijska stanica Dožd, koja je bila prinuđena da obustavi rad u martu nakon pritiska zbog njenog izveštavanja o ruskoj invaziji na Ukrajinu, saopštila je da će početi da emituje neke od svojih programa iz Letonije.

Natalija Sindejeva, generalna direktorka i vlasnica Dožda, rekla je 18. jula da kanal ponovo pokreće svoje večernje programe na mreži.

Sindejeva je dodala da je „veliko, ozbiljno“ ponovno pokretanje televizijskog kanala planirano za jesen ove godine, kada bi studio trebalo da bude potpuno opremljen i namešten.

Letonski nacionalni savet za elektronske medije saopštio je početkom juna da je dao TV Doždu dozvolu za emitovanje.

U martu, ubrzo nakon što je Rusija pokrenula svoju ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu, Sindejeva je rekla da ovaj onlajn televizijski kanal obustavlja rad na neodređeno vreme zbog „novih uslova“ u Rusiji.

Sindejeva je najavila pokretanje programa u Letoniji dan nakon što je glavni urednik Dožda Tihon Džadko rekao da su on i još nekoliko novinara Dožda napustili Rusiju iz bezbednosnih razloga.

Doždov sajt je blokiran u Rusiji 1. marta na zahtev tužilaštva.

Rusija je dodatno pooštrila kontrolu nad slobodom medija u Rusiji nakon što je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Predsednik Vladimir Putin potpisao je u martu zakon kojim se izriče zatvorska kazna do 15 godina zbog „namernog širenja lažnih“ vesti o ruskoj vojsci.

Medijski regulator Roskomnadzor zabranio je medijima da vojnu agresiju Rusije nazivaju ratom ili invazijom, već da je označe kao „specijalnu vojnu operaciju“.

On je blokirao neke platforme društvenih medija, uključujući veb-sajtove ruskih, kazahstanskih, turkmenskih i tadžikistanskih servisa Radija Slobodna Evropa, zatim Glas Amerike i Dojče vele.

U prvih nedeljama rata, nekoliko velikih međunarodnih emitera obustavilo je svoje operacije u Rusiji, uključujući BBC, CNN, Bloomberg, CBS, nemački ARD i ZDF. BBC i ARD su u međuvremenu obnovili rad.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend