18. jul 2022.

Novinari iz Zaječara: Između zadovoljstva reakcijom policije i zabrinutosti za svoju bezbednost i bezbednost svojih porodica

I posle presude od osam meseci kućnog zatvora i zabrane prilaska Petar Stojković nastavlja da vređa i novinarku Glasa Zaječara Anđelu Risantijević i dopisnika Danasa Miljka Stojanovića. Nakon što je to objavila Cenzolovka, policija ih je sve pozvala da daju izjave. Risantijević i Stojanović govore o brzoj reakciji policije i o tome kako se osećaju posle novih uvreda

Miljko Stojanović (foto: lična arhiva)

Posle najnovijeg reagovanja zaječarske policije osećam se sigurnije. Ali ne bi bilo dobro da ovako efikasna policijska reakcija bude samo izolovan slučaj, pošto pretnji i pritisaka na novinare ima svakodnevno i svuda u Srbiji, kaže Miljko Stojanović, dopisnik Danasa iz Zaječara, koji je bio izložen pretnjama smrću, a koje su nedavno dobile sudski epilog.

Novinar Stojanović, glavna i odgovorna urednica Glasa Zaječara Anđela Risantijević i osuđeni Petar Stojković dali su juče i prekjuče izjave u policiji povodom toga što je Stojković, i posle objavljivanja osuđujuće presude, na svom Fejsbuk profilu nastavio da vređa one koji su je objavili, preneli ili podržali.

Policajci su Stojanoviću kazali da su videli tekst na Cenzolovci, objavljen 13. jula, u kojem je on izneo ovakve tvrdnje i rekao da se oseća ugroženo, upitavši ga da li mu treba pomoć.

Osuđen na kućni pritvor, a i dalje vređa

Stojković je prošle sedmice osuđen na osam meseci kućnog zatvora i zabranu prilaska novinaru Danasa jer mu je posle teksta pod naslovom „Ukrajinac iz Lavova koji je došao u Srbiju: Ne želim da ubijam ljude”, objavljenog u martu ove godine, uputio više ozbiljnih pretnji.

Pretnje su tada upućene i izbeglom Ukrajincu, inače bratu Stojanovićeve supruge, o kojem je pisao, a koji je označen kao „nacista“ i optužen da „podržava NATO, ’Oluju’ i ostale akcije usmerene protiv Srbije”.

Stojanović je u izjavi policiji kazao da se oseća ugroženo jer kod osuđenog Stojkovića ne vidi promene u ponašanju i razmišljanju nakon presude

„Ne znam da li zbog najnovijeg vređanja na Fejsbuku ima elemenata za novo krivično delo i novu optužnicu protiv Stojkovića. On je ovoga puta više uterivao strah u kosti ljudima koji su komentarisali presudu protiv njega, a koleginici Risantijević, koja je na portalu Glas Zaječara prenela informaciju o presudi, uputio uvrede. Međutim, i mene je prvo vređao, pa onda prešao na ozbiljne pretnje. Da mu je koleginica odgovorila, možda bi se i njoj tako nešto dogodilo, ne zna se”, kaže Stojanović.

Novinar Danasa kaže da „ne može da određuje ko će šta da piše na svom Fejsbuk profilu”, ali „moli” Stojkovića da više ne upućuje pretnje i uvrede koje pogađaju druge, a i njemu samom nanose štetu. Podseća ga da je osuđen i ocenjuje da zabrana prilaska oštećenom znači, na neki način, i zabranu kontaktiranja sa njim preko društvenih mreža. Presuda jeste prvostepena, ali je presuda, dodaje on.

„Policija u Zaječaru me je iznenadila brzom reakcijom, kao i brigom koju su pokazali najpre za mene, a onda i za koleginicu iz Glasa Zaječara. Voleo bih da policija u celoj Srbiji reaguje na ovaj način, jer novinari svakodnevno trpe pretnje i pritiske raznih vrsta”, kaže Stojanović.

On je u izjavi policiji rekao da se oseća ugroženo jer ne vidi kod osuđenog Stojkovića promene u ponašanju i razmišljanju nakon presude, mada je bio ubeđen da on više neće ni na koji način da preti i vređa novinare. Zabrinut je, rekao je, i za bezbednost koleginice iz Glasa Zaječara, kao i za brata svoje supruge iz Ukrajine, koji je smešten kod njega.

OSUĐENI U SUDNICI MIRAN, A ZA TASTATUROM PUN MRŽNJE

„Stojković je na sudu bio miran, ali kad sedne za tastaturu, on se, izgleda, ozbiljno promeni, pa krene sa tom mržnjom”, kaže novinar Danasa.

Prema njegovim rečima, osuđeni u sudnici ništa nije rekao, a advokat je negirao krivicu svog branjenika.

Presuda Osnovnog suda još nije dostavljena strankama u sporu, koje će, nakon što je dobiju, moći da se žale Višem sudu.

Risantijević: Stojković nastavlja sa agresivnošću prema novinarima

Novinarka Risantijević je pred policijom takođe kazala da se oseća ugroženo jer Stojković ni nakon izricanja presude „nije iskazao nikakve promene u svom ponašanju, već je, naprotiv, nastavio sa agresivnim nastupom prema novinarima”. Komentar koji se odnosi na nju je, rekla je, u osnovi vulgaran.

„Zabrinuta sam kako za svoju bezbednost tako i za bezbednost svoje majke, koja veći deo vremena provodi sama u kući koja se nalazi u blizini kuće Petra Stojkovića. Tražim od Policijske uprave Zaječar da preduzme mere i radnje iz svoje nadležnosti”, rekla je Anđela Risantijević, a navodi se u policijskom zapisniku.

Policija u Zaječaru me je iznenadila brzom reakcijom, kao i brigom koju su pokazali za mene i koleginicu iz Glasa Zaječara. Voleo bih da policija u celoj Srbiji reaguje na ovaj način, jer novinari svakodnevno trpe pretnje i pritiske (Miljko Stojanović)

Osuđeni Stojković je, inače, istog dana kada je objavljena informacija o presudi, u večernjim časovima, na svom Fejsbuk profilu poručio svima koji čestitaju i lajkuju tu informaciju i, kako je naveo, „laju javno”, da mu se „obrate oči u oči”.

Uputio je uvredu urednici Risantijević, a nije zaboravio da ponovi da „nabije Ukrajinu na onu stvar”, upoređujući njenu zastavu sa vanila pudingom, koji, kako je kazao, Rusi „obožavaju, nikad ne ostavljaju za posle, smažu sve to”.

On je u martu ove godine, neposredno nakon objavljivanja teksta u Danasu, takođe sa svog Fejsbuka, poručio Stojanoviću da ukoliko tekst ne bude obrisao – „policija može samo da dođe da ga popiše”.

Naveo je da se on „ne tužaka”, već da sve rešava „na drugačiji način” i da „ne zaboravlja”. Stojanovića će, dodao je, „sresti kad-tad” i bilo bi dobro da se on „moli da ga ne unakazi”.


Autorka je novinarka Danasa

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend