28. nov 2019.

Zahtevi za ostavku premijera Malte povodom istrage ubistva novinarke

Raste pritisak na premijera Malte Džozefa Muskata da podnese ostavku od kada je istraga ubistva jedne novinarke stigla do njegovih vrata. 

Policija je privela bivšeg Muskatovog šefa kabineta Kita Šembrija na saslušanje kao osobu od interesa u istrazi ubistva istraživačke novinarke Dafne Karuzane Galicije.

Istraga se ubrzala od prošle nedelje, kada je uhapšen malteški biznismen Jorgen Fenek dok je jahtom bežao s Malte.

Za Šembrija, koji je na čelu Muskatovog kabineta bio od 2013 do pre nekoliko dana kada je podneo ostavku, u istrazi je navedeno da je povezan s Fenekom. Uhapšenog biznismena porodica ubijene novinarke i neki mediji navode kao jedinog ili jednog od naručilaca ubistva.

Muskat je odbio da komentariše hapšenje Šembrija i istragu navodeći da će to uraditi kada ona bude završena.

Hiljade građana protestovale su pet noći ispred Muskatove kancelarije tražeći njegovu ostavku. Juče je u Parlamentu opozicija tražila da Muskat ode, ali je on odbio.

Dafne Karuana Galicija, istraživačka novinarka opisivana kao „VikiLiks u jednoj osobi“, ubijena je bombom postavljenom pod njen automobil 2017. godine.

Zahvaljujući njoj su svetlost dana ugledali dokumenti iz takozvanih „Panamskih papira“ koji su se odnosili na Maltu a otkrila je i dokumenta koja su pokazivala da su panamske kompanije u vlasništvu tadašnjeg ministra energetike a sada ministra turizma Konrada Micija i Kita Šembrija primale više hiljada evra na dan od firme iz Dubaija za nepoznate usluge.

Nakon niza nedvanih hapšenja, ustanovljeno je da je da firma pripadala malteškom hotelskom, energetskom i automobilskom magnatu Jorgenu Feneku.

Premijer Muskat je pre nekoliko dana izjavio da je jedan od osumnjičenih za posredovanje u ubistvu Karuana Galicije dobio imunitet u zamenu za informacije o slučaju. Izvori bliski policiji su rekli da je taj osumnjičeni, taksista i zelenaš poznat po imenu Melvin Tema, istražiteljima već dao „ključne podatke“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend