15. dec 2022.

Zašto opet pričamo o Aleksu Džonsu?

Teorije zavera nisu samo neke prazne reči na internetu iza kojih stoji algoritam i mogu bezopasno da se dele. Tokom pandemije virusa korona pokazalo se koliko uverenja zasnovana na glasinama sa interneta mogu da utiču na zdravlje i odluke jedne osobe koje se tiču direktno njenog života. A slučaj roditelja žrtava masakra u školi „Sendi Huk” posebno je osetljiv. Aleks Džons koji je kao proizvođač i distributer neistina o ovom zločinu, ispostavilo se, inspirisao je masu ljudi koja je bila spremna da progoni i maltretira ove porodice i natera ih da se kriju i menjaju mesto stanovanja.

Foto: Flickr, Sean P. Anderson

U školi Sendi Huk” (Konektikat, SAD) u decembru 2012. godine ubijeno je 26 ljudi, a među njima je bilo 20 dece (koja su uglavnom imala između šest i sedam godina). Jedan od najpoznatijih teoretičara zavere Aleks Džons godinama je širio laž da je ovaj masakr insceniran a da su u medijiskim izveštajima učestvovali – glumci, kao roditelji žrtava. Pre nekoliko dana sud je odlučio da Džons mora da isplati skoro milijardu dolara porodicama ubijene dece. Najavio je žalbu, a od svoje publike pritom zatražio je da mu finansijski pomognu u ovoj borbi”.

O čemu je tu zapravo reč?

Presuda od skoro milijardu dolara

Teoretičar zavere desničarskog opredeljenja Aleks Džons u obavezi je da plati najmanje 965 miliona dolara odštete porodicama žrtava masovne pucnjave u osnovnoj školi Sendi Huk u američkoj državi Konektikat – zbog tvrdnji da su glumci lažirali tu tragediju, piše Glas Amerike.

On je godinama tvrdio da je masovno ubistvo lažirano u okviru navodne zavere da bi se tako na kraju građanima SAD oduzelo oružje, a ovo je jedan od tri procesa koji su pokrenuti protiv njega.

Porodice osam žrtava i FBI agent koji je među prvima bio na mestu zločina tvrde da su zbog neistina koje je Džons širio putem različitih kanala i medija, maltretirani i proganjani više od deceniju. (Izvor: BBC)

Mada je Džons uklonjen” sa pojedinih društvenih mreža, njegov portal Infowars ima verne i uporne sledbenike. On je u avgustu ove godine, na drugom suđenju, prihvatio” konačno da je zločin 100% realan”, ali za sve ovo vreme njegove zlonamerne propagande, porodicama žrtava su se dešavale neverovatne i mučne scene.

Suđenje su obeležila potresna svedočenja roditelja ubijene dece. Neki od njih su morali da se presele zbog sopstvene bezbednosti. Otac jednog od dečaka ispričao je da je više puta zaticao grob svog sina po kom su ljudi urinirali, uništavali ga, a potom i pretili da će da ga raskopaju.

Kako piše BBC, porota je tokom ovog suđenja mogla da čuje i dokaze o višemilionskoj zaradi Džonsa i njegove kompanije (Free Speech Systems) od razne opreme za preživljavanje, suplemeneta i drugih proizvoda iz kataloga sa sajta Infowars.

Ova presuda, od 965 miliona dolara, usledila je kao druga u nizu – posle odluke suda u Teksasu, koji je u avgustu takođe presudio u korist roditelja. U tom slučaju, reč je o skoro 50 miliona dolara. Treće suđenje bi trebalo da počne krajem ove godine, isto u Teksasu.

Robi Parker, koji je izgubio šestogodišnju ćerku Emili, rekao je ispred suda u Konektikatu da je ponosan na to što su postigli, a što je bilo – jednostavno reći istinu. (Izvor: AP)

Parker je posvedočio da je uznemiravanje počelo kada je Džons u jednoj od svojih emisija objavio snimak ovog oca koji se navodno osmehuje pre konferencije za medije na dan pucnjave. Popularni teoretičar zavere taj kadar” koristio je kao dokaz” da je sve – namešteno. (Izvor: AP)

To je dovelo do desetogodišnjeg zlostavljanja porodice koja se naposletku preselila skoro pet hiljada kilometara daleko od kuće.

Šta se dogodilo u školi Sendi Huk”?

Đake i profesore u školi u selu Sendi Huk je pobio Adam Lanca (20), koji se ubio u prizemlju škole u kojoj je napravi masakr. Pre nego što je pucao u školi, Lanca je ubio svoju majku u kući blizu Njutauna. Pošto je ubio majku, on se kolima odvezao u školu i pucao na đake, najpre u jednoj učionici, a zatim u drugoj. Škola ima obezbeđenje, ali je Lanca obučen u vojničku uniformu sa zaštitnim prslukom i maskom, noseći pušku i dva pištolja probio put do prizemlja škole u koju ide oko 420 đaka. (Izvor: Vreme)

Lanca je nakon krvoprolića u jednom razredu ubio šestoro odraslih među kojima i direktora škole. Na kraju je presudio sebi. Policija je brzo došla na mesto zločina, a saopšteno je da se čitav masakr odigrao u dve ili tri prostorije škole”, pisao je DW u danima nakon zločina.

Picagejt i milioni

Skoro 20 procenata Amerikanca veruje da su masovne pucnjave i ubistva režirana (BBC), pokazuje anketa iz 2020. godine. Tokom pandemije korona virusa teorije zavera su dobile nov zamajac, a publika koja je osetljiva na takvu retoriku, nedovoljno je otporna na profitere poput Aleksa Džonsa i njegove taktike.

Džons sada traži novo suđenje. 

On je inače počeo da radi devedesetih kao novinar – voditelj u Ostinu (Teksas). Od početka svoje karijere nije se libio da širi različite teorije zavera. Zbog toga je brzo izgubio posao na lokalnoj radio stanici, pa je 1999. godine osnovao Infowars.

Bavio” se 11. septembrom, Bušovom administracijom, Obaminim državljanstvom, a jedna od najpoznatijih manipulacija koja je došla iz njegovih ruku bila je – Picagejt (kako grupa političara koju predvodi Hilari Klinton, trguje decom, a sve to je povezano sa izvesnom picerijom u Vašingtonu). Kada je jedan od sledbenika ove teorije došao u jednu piceriju i zapucao, Džons je rekao vlasniku da mu je žao zbog toga.

Na suđenjima koja se dešavaju poslednjih godina, mogli su se čuti podaci o njegovoj zaradi. Navodno, sajt Infowars dnevno zarađuje 800 hiljada dolara, a procene vrednosti Džonsove industrije iznosi između 135 i 270 miliona dolara.

U avgustu 2018. Facebook, Apple, YouTube, and Spotify su ukolini stranice, podkaste i kanale koji mu pripadaju. Kao obrazloženje, između ostalog, naveli su da njegove stranice slave nasilje i mržnju i koriste dehumanizujući jezik kada opisuju Muslimane, imigrante i trans ljude.

Pre toga, njegov YouTube kanal je mesečno imao i po 17 miliona pregleda i skoro 2.5 miliona pretplatnika.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend