16. maj 2021.

“Znali su gde nam je redakcija u Gazi, da su novinari tamo i opet su bombardovali”: AP u kontaktu sa Stejt dipartmentom zbog izraelskog bombardovanja

Američka novinska agencija Asošiejted pres osudila je kao “izuzetno uznemirujuće” današnje izraelsko bombardovanje višespratnice u gradu Gaza u kojoj su bile njene i prostorije drugih medija.

Predsednik i direktor Asošiejted presa Geri Pruit izjavio je da su zaposleni u toj kompaniji “šokirani i užasnuti” činjenciom da je vojska Izrela odlučila da bombarduje i uništi zgradu u kojoj su redakcije AP-a i drugih medija u Gazi.

“Oni su dugo znali lokaciju naše redakcije i znali su da su novinari tamo. Dobili smo upozorenje da će zgrada biti bombardovana. Zahtevamo informacije od izraelske vlade i u kontaktu smo sa (američkim) Stejt departmentom u pokušaju da saznamo više”, naveo je Pruit.

On je dodao da je “jedva izbegnut užasan gubitak života”.

“Više od deset novinara i saradnika AP-a bilo je u zgradi i srećom smo uspeli da ih evakuišemo na vreme. Zbog toga što se desilo danas, svet će znati manje o dešavanjima u Gazi”, naveo je Pruit.

Vazdušni napad na višespratnicu u kojoj su bile redakcije AP-a i drugih medija, kao i prostorije drugih kompanija i stanovi, izveden je sat vremena nakon što je izraelska vojska naredila evakuaciju iz te zgrade.

Izraelska vojska je naknadno saopštila da su u toj zgradi bili “vojni ciljevi”, odnosno prostorije koje je koristilo vojno obaveštajno krilo palestinskog ekstremističkog pokreta Hamas, koji vlada pojasom Gaze.

Sukob izraelske vojske i Hamasa počeo je u ponedeljak, nakon eskalacije nasilja između palestinskih demonstranata i izraelskih policajaca u ističnom Jerusalimu prethodnog vikenda.

Broj izraelskih žrtava u sukobu danas je povećan na deset, dok je u pojasu Gaze poginulo najmanje 139 Palestinaca.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend