30. avg 2019.

Advokat blizak Siniši Malom registrovao firmu koja kupuje Večernje novosti

O biznismenu koji kupuje Večernje novosti ne zna se mnogo, ali čovek kojeg je angažovao da mu registruje kompaniju u vezi sa ovim poslom je kontroverzna ličnost sa vezama u vrhu vlasti. U pitanju je advokat Igor Isailović, blizak sadašnjem ministru finansija Siniši Malom, koji je vodio poslove njegovih ofšor firmi, ali je sarađivao i sa premijerkom Anom Brnabić, što je KRIK ranije otkrio.

Za Bobana Rajića, biznismena iz Smedereva, šira javnost je prvi put čula pre dva dana, kada je Udruženje novinara Srbije (UNS) otkrilo da preko svoje firme „Media 026“ kupuje poznati domaći list – Večernje novosti.

Državno preduzeće „Štamparija Borba“, vlasnik Novosti, dala je saglasnost da se zaključi ugovor po kojem će Rajić kupiti ovaj stari srpski list za oko 300 miliona dinara (malo više od 2,5 miliona evra).

Rajić je, prema podacima poslovnog registra, vlasnik nekoliko preduzeća: „Rajić invest“, „Media 026“ i „RCBGD“, a takođe je i direktor kompanije „Coka“ čiji je bio i vlasnik do septembra prošle godine.

Zanimljiviju biografiju od njega ima čovek kojeg je angažovao da mu u poslovnom registru osnuje kompaniju koja će preuzeti Novosti. U pitanju je Igor Isailović, advokat koji ima jake veze sa sadašnjim ministrom finansija Sinišom Malim i premijerkom Anom Brnabić.

Isailović je pre više od deset godina vodio poslove ofšor kompanija iza kojih je tajno stajao Siniša Mali i njegova supruga. Takva je bila kompanija „Busy Financial Corp“ sa Britanskih Devičanskih Ostrva koju je porodica Mali osnovala kako bi preko nje kupila kola i izbegla da plati porez. Isailović je imao punomoćje da obavi kupovinu mercedesa.

Srpski telegraf, Novosti i Alo na istoj adresi

Kompanija „Global media technology“ koja je nedavno kupila dnevni list Alo preselila je svoje sedište u Kosovsku 26 – adresu na kojoj je i „Štamparija Borba” koja je još uvek vlasnik Večernjih novosti.

U zgradu Novosti može se ući i sa Trga Nikole Pašića 7, što je i zvanična adresa iz impresuma Novosti. Na istoj adresi nalazi se i tabloid Srpski telegraf. Jedan od vlasnika Srpskog telegrafa je Lazar Simić koji je radio upravo u advokatskoj kancelariji Igora Isailovića.

O ovome je za KRIK, pre više od dve godine govorila Marija Mali, bivša supruga ministra finansija, koja je ispričala da je Mali praktično bio mentor Isailoviću i naučio ga procesu osnivanja ofšor kompanija.

Isailović je Malom pomogao i da smisle kako da prevare Agenciju za borbu protiv korupcije i lažno prikažu poreklo 95 hiljada evra keša koje je odnekud dobio Mali, o čemu je bivša supruga govorila.

Kada je postao gradonačelnik, Mali je Isailovićaovlastio da vodi njegovu ključnu konsultansku firmu “Oli consulting”.

Ovaj advokat bio je vlasnik kompanije i sa premijerkom Anom Brnabić koja je, inače, prijateljica Sinše Malog iz školskih dana. Ova kompanija zvala se “Energy & Inovation”.

Isailović je imao različite moćne klijente kojima je osnivao firme – Srđana Milovanovića, koji je nedavno kupio dve televizije sa nacionalnom frekvencijom PRVU i O2, ali i Zvonka Veselinovića, čuvenog srpskog kriminalca sa Kosova.

Jedan raniji posao spaja ga i sa budućim vlasnikom Večernjih novosti.

Kada je Rajić bio direktor kompanije „Dunav”, Isailović je kontrolisao njegov rad kao član nadzornog odbora, prema podacima Agencije za privredne registre.

Rajić je za UNS da su se za kupovinu odlučili zbog potencijala koji preduzeće Novosti imaju, kao i da će pomoći da se „posle više godina poslovanja sa gubitkom, uz kvalitetan biznis plan ono unapredi“.

Na pitanje UNS-a da li će potpisati ugovor u kojem Štamparija Borba traži za Novosti 2,5 miliona evra, Rajić je rekao da smatra da je to dobra ponuda, imajući u vidu da se imovina Novosti procenjuje na „preko milion evra“.

Cilj je da se kupovinom Novosti, kako je ispričao, „u kratkom roku podigne tiraž i naprave reforme koje bi omogućile bolju tržišnu poziciju i pozitivan poslovni rezultat“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend