30. avg 2019.

Škoro: Mislim da će Novosti preprodavati, cilj je zgrada od 20.000 kvm u centru (VIDEO)

Bivši šef deska u Večernjim novostima Srđan Škoro kaže da mu kupovina tog lista liči na slučaj braće Kopernikus i TV Prva i O2. Ispada da su Novosti date u kompenzaciju, što je neobično za medijsku kuću, dodaje. Smatra da će biti preprodaje, "nekom novom naprednjačkom ideologu", jer je cilj, kako kaže, zgrada od 20 hiljada kvadrata u centru.

Smederevski biznismen, vlasnik privrednog društva Media 026 koje je zainteresovano za kupovinu kompanije Novosti, Boban Rajić za Udruženje novinara Srbije rekao je da su se za kupovinu odlučili zbog potencijala te medijske kuće da se „posle više godina poslovanja sa gubitkom, uz kvalitetan biznis plan, ono unapredi“. Njegova firma „Media 026“ osnovana je prošle godine, sa osnivačkim kapitalom od 100 dinara. Na političkoj areni, ta akvizicija se potpuno drugačije tumači i to kao pokušaj da se još jedna medijska kuća stavi pod kontrolu vladajuće stranke.

Bivši šef deska u Večernjim novostima Srđan Škoro kaže da to nije iznenađenje. „S obzirom na to da imate vlasnika pečenjare koji upravlja EPS-om, imate ministra policije koji je osumnjičen za krađu, imate ministra finansija koji je osumnjičen za krađu, onda je potpuno normalno da napravite takve kupovine koje su zaista neobične. Što se tiče gospodina Bobana Rajića i njegove izjave, njegova biografija i iskustvo u medijima koje je „ogromno“ očigledno, daje mu za pravo da daje ovakve izjave. Žalosno je, kako je utvrđeno, da neko ko ima 0 zaposlenih…“

Navodi da je neobično što Večernje novosti ništa nisu objavile, što ta kupovina nije izašla na naslovnu stranu, da izađe taj čovek da objasni zaposlenima i javnosti šta on misli da radi sa kompanijom. „Same Večernje novosti o tome ćute… Mislim da je to jedna transakcija izvedena u režiji države, u režiji partije, da je transakcijom, kako svi kažu, rukovodio Siniša Mali i da je on pronašao tog Bobana i da se cela stvar vrti oko toga koliko će se Boban tu zadržati kao vlasnik…“

Na pitanje kako se zna da je tako nečem rukovodio ministar finansija, navodi da se „to videlo po ljudima, po postavljenju u kući, načinu kako se rukovodi“. „Već nekoliko meseci unazad se pričalo da je Siniša Mali pripremio način kako će Štamparija da preuzme prvo vlasništvo od Milana Neka na ime duga od Večernjih novosti, a onda posle toga kako će ući neko ko će to kupiti… A sada ima ta priča da će to biti preprodaja i da će se pojaviti treći vlasnik“, naveo je.

Kaže da mu sve liči na pranje para jer, kad se pogleda biografija Rajića, jasno je da on nema veze sa medijima. „Koji je njegov interes da kupuje Večernje novosti, drugo, kako se došlo do brojke od 2,5 miliona evra, kome su legle pare? Vi znate da je čitava privatizacija Večernjih novosti bila sporna, kad su ih kupovali Mišković i Beko, a bar njih znamo ko su i šta su – pa je opet bilo sporno. Pa je bio Cane Subotić koji je rekao da je on dao te pare. Sad se postavlja pitanje da li ta 2,5 miliona idu kao deo nekog duga prema Subotiću, da li te pare ležu na račun Štamparije ili države, vrlo čudno… Drugo, ne znate šta je kupljeno, da li se obavezao prema zaposlenima da sprovodi sve ugovore o radu, način daljeg poslovanja, uređivačke politike…“

Škoro navodi da su naprednjaci postavili svoje ljude koji kontrolišu 90 odsto medija i da im sada nije to dovoljno, pa žele da budu vlasnici. Smatra i da Večernje novosti danas rade u službi jedne partije i Aleksandra Vučića. „Ali to nije dovoljno, to se pokazalo na primeru Prve i O2. Tamo nije bilo nijedne vesti, uslovno rečeno, protiv vlasti, međutim oni su to kupili – uz pomoć para građana, da bi to kontrolisali“, dodaje.

Kaže da je slično radio i mađarski premijer Viktor Orban. „Kada na primer dođe neka druga vlast, šta ćete vi sa nekim Bobanima da radite, morate da im uzimate imovinu, a to je onda veliki problem pred EU, morate da ulazite u nacionalizacije, kršenje ljudskih prava… Oni se spremaju za taj dan posle, posle odlaska sa vlasti, gde ćete vi moći jako teško da promenite vlasničku strukturu, osim da se utvrdi neki teški kriminal, ali i to povlači sudske sporove“, dodaje Škoro.

Navodi da je prvo pitanje kako su došli do cene – da Večernje novosti vrede 2,5 miliona, pa onda kako je on (Rajić) došao do ta dva i po miliona, jel platio porez, jel ostvario neku dobit i sl. „Sve liči na slučaj braće Kopernikus, gde su ovi digli kredit, Telekom, dali njima pare od kredita ovi kupili dve nacionalne frekvencije. Neko je u ime partije ili u ime države dao ovom gospodinu pare, jer ako ih ima, zašto ih nije prikazao… Postavlja se pitanje čemu mu služe Večernje novosti, njemu kao njemu“.

Navodi da su Večernje novosti sistematski uništavane godinama, da sada ne prodaju ni 40.000 primeraka. Kad sam ja bio šef deska one su se prodavale po 150.000, to je razlika za četiri, pet godina, dodao je. Navodi da su, prema onome što je objavljeno, dugovi prema Štampariji „Borba“ 6,5 miliona evra. „Sad se postavlja pitanje kako dva i po miliona nadoknađuje tu štetu od šest miliona, ako ste to preuzeli… Onda imate Milana Beka kao vlasnika koji ćuti, njemu su ipak uzeli kuću – a on ćuti, to je neobično za takvog biznismena… Znači, to su uradili u dogovoru“, ocenjuje gost Dana uživo.

Po onome kako su oni naveli u saopštenju, ispada da su Novosti otišle u kompenzaciju, što je malo neobično da medijska kuća ide u kompenzaciju, dodao je. „Kako je UNS-u predočeno, ovaj Boban je dostavljao robu u toj vrednosti Štampariji, pa je ona njemu ostala dužna, pa da bi se razdužili, oni su to nadoknadili preko Novosti. Što to nisu nadoknadili preko nekih mašina u Štamparija, recimo. A pri tom, sve vreme je Štamparija 80 odsto državna“, navodi.

Kaže da je zabrinut za sudbinu zaposlenih. Misli da će se desiti to da Rajić preproda svoje vlasništvo nekom drugom, kako je rekao, „novom naprednom ideologu“. „Nizom tih preprodaja će se svi tragovi zabašuriti, a Novosti neće ostati kamen na kamenu, a cilj je zgrada“, istakao je.

Kako naglašava, reč je o zgradi koja ima preko 20.000 kvadrata u centru grada, izlazi na tri ulice, ima garaže, parking prostore, a to je, smatra, cilj nekih, dok redakcija može da bude bilo gde. „Ta zgrada ima ogromnu vrednost i mislim da će država početi da trguje sa nekim Bobanima oko kvadrata te zgrade“, zaključuje Srđan Škoro.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend