04. avg 2022.

Istraživanje statusa novinara: Primanja za trećinu manja od proseka u Rasinskom okrugu!

Mesečna primanja novinara u Rasinskom okrugu su za 25 do 40% niža od prosečne zarade u okrugu pokazalo je istraživanje CINK-a.

Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK je, u sklopu projekta “Ekonomski položaj i sloboda medija u Rasinskom okrugu”, sproveo, tokom juna i jula 2022. godine, anketu među novinarima i drugim medijskim radnicima u Rasinskom okrugu.

U anonimnoj anketi je učestvovalo 12 osoba angažovanih u medijima, iz Kruševca, Trstenika i Brusa. Anketa je bila dobrovoljna a anketni upitnik, u kojem je bilo 13 pitanja, koja su se odnosila na status medijskih poslenika i njihove stavove, popunilo je osam žena i četvorica muškaraca.

Većina anketiranih, sedmoro, u medijima radi duže od 20 godina, troje od 10 do 20 godina a po jedna osoba manje od pet godina odnosno između pet i deset godina.

U anketi je učestvovalo sedmoro novinara i novinarki, dvoje glavnih urednika, jedna urednica rubrike i dvojica tehničara.

Na pitanje o svom radnom status devetoro anketiranih je odgovorilo da je u stalnom random odnosu dok je troje angažovano na neki drugi način. Ovaj podatak svakako ohrabruje jer je 75% anketiranih stalno zaposleno što je iznad proseka na nivou Srbije kada je reč o medijskim kućama.

Na pitanje “Koliko sati nedeljno radite?” šestoro, dakle polovina anketiranih, je odgovorila da radi između 41 i 50 sati. Troje je odgovorilo da radi više od 60 sati nedeljno, dok dvoje radi između 31 i 40 sati.

Naredno pitanje se odnosilo na redovnost primanja nadoknade za rad. Sedmoro anketiranih je odgovorilo da platu dobija uredno, svakog meseca. Dvoje anketiranih ima status volontera dok je po jedna osoba odgovorila da “nije primila platu nekoliko meseci”, “platu dobijam sa zakašnjenjem” odnosno da “dobija honorar po prilogu”.

Za odgovor na pitanje “Koliko iznosi vaša mesečna zarada?” ponuđeno je šest opcija. Polovina anketiranih medijskih radnika odgovorila je da ima primanja do 50.000 dinara, odnosno između 40.000 i 50.000 dinara, troje ima primanja od 30.000 do 40.000 dinara, dok jedna osoba ima više od 50.000 dinara. Odgovor nije dalo dvoje anketiranih.

Ovakvi odgovori pokazuju da novinari imaju primanja niža od proseka na nivou Rasinskog okruga i gradova u kojima žive i rade. Prema podacima Zavoda za statistiku Srbije prosečna neto zarada u Rasinskom okrugu, u maju 2022. godine, iznosila je 60.510 dinara. Novinari su sa svojim zaradama za 25 do 40% ispod ovog proseka”, ističe Saša Paunović iz CINK-a, koji je bio zadužen za sprovođenje ankete.

Ako već primanja nisu na odgovarajućem nivou novinari barem mogu da budu zadovoljni činjenicom da 75% njih, devetoro anketiranih, ima plaćeno penziono i zdravstveno osiguranje. Samo jedan anketirani je odgovorio negativno dok dvoje nije dalo nikakav odgovor.

Zanimljiv je bio i odgovor na pitanje “Da li ste član nekog sindikata?”. Čak 11-toro anketiranih odgovorilo je negativno a samo jedan pozitivno što jasno ukazuje da zaposleni u medijima nemaju puno poverenja u sindikate ali takođe ukazuju i da sindikatima zaposleni u medijima nisu previše interesantni kao potencijalno članstvo.

Verovatno zbog slabog prisustva sindikata većina anketiranih novinara podržava potpisivanje kolektivnog granskog ugovora za medijske radnike. Ovaj vid zaštite zaposlenih podržava devetoro anketiranih, odnosno 75%. Samo jedna osoba je bila protiv a dvoje bez odgovora.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend