16. okt 2020.

Junajted grupa i sud u Cirihu kriju presudu po tužbi Dragana Šolaka protiv srpskih medija

Okružni sud u Cirihu odbio je da Udruženju novinara Srbije (UNS) dostavi presudu kojom je - kako su N1 i većina srpskih medija objavili - „nepobitno utvrđeno“ da su Pink, Studio B i Informer vodili medijsku kampanju objavljujući neistine o Draganu Šolaku, suvlasniku Junajted grupe.

UNS je sudsku odluku tražio zato što nijedan medij koji je objavio vest o njoj nije objavio samu presudu. Presudu smo najpre tražili od Junajted grupe, ali oni nisu želeli da nam je dostave već su nas uputili na Okružni sud u Cirihu. Iako su nam u ciriškom sudu najpre rekli da će nam presudu dostaviti, danas smo dobili zvaničan odgovor da to ne mogu da urade zbog „zaštite podataka o ličnosti“.

„Ova presuda je u vezi sa građanskim sporom. Treće strane, uključujući neakreditovane novinare, u principu nemaju pravo na pristup dokumentima u takvim predmetima. Izuzetak može biti ako treća strana ima naučni ili drugi interes da pristupi takvom dokumentu koji preteže nad suprotstavljenim privatnim i/ili javnim interesima“, navodi se u odgovoru suda.

Sud dodaje i da „s jedne strane možda zaista postoji javni interes za ovu odluku u Srbiji“.

„Na drugoj strani, postoje suprotstavljeni privatni interesi stranaka u postupku da se sačuvaju detalji tog postupka. Postupak se bavio kršenjem prava ličnosti. To uključuje raspravu o privatnim detaljima za koje stranke možda ne žele da postanu javni. Pošto je identitet stranaka poznat, anonimizacija presude ne bi dovoljno zaštitila njihove interese. Stoga privatni interesi stranaka da sami odluče koga će obavestiti o odluci pretežu nad interesima neke medijske organizacije da pristupi odluci kako bi o njoj objavila članak.“

Na pitanje UNS-a da li su imali uvid u presudu kada su objavili vest o njoj, sa sajta televizije N1 nam je rečeno da nisu, te da je to bilo saopštenje Junajted grupe koje su oni preneli na sajtu, a koje je poslato i medijima.

U tekstu pod nazivom „Švajcarski sud: Mediji u Srbiji objavili neistine o Draganu Šolaku“ koji je na ovom sajtu objavljen 28. septembra, međutim, ne stoji da je reč o saopštenju već je kao autor potpisan N1. UNS-u je danas prosleđeno to saopštenje na memorandumu Junajted grupe, koje je doslovce preneto na sajtu te televizije.

 

Čelnici tuženih srpskih medija ranije su rekli za UNS da nisu ni obavešteni o procesu koji se vodio protiv njih u Švajcarskoj. Pravni tim Junajted grupe u odgovoru UNS-u ranije je naveo da su „sve zakonske procedure ispoštovane, a sve stranke u sporu obaveštene diplomatskim putem o postupku i o svojim pravima i mogućnostima u sporu“.

Ministarstvo pravde Srbije, u međuvremenu, odgovorilo je UNS-u da ih je Okružni sud u Cirihu kontaktirao, dostavio zamolnice za tužene medije koje su zatim prosleđene nadležnom sudu na uručenje, što je u ovom slučaju Prvi osnovni sud u Beogradu.

Okružni sud u Cirihu, saopštila je ranije televizija N1, doneo je presudu kojom je utvrđeno da je došlo do povrede prava ličnosti Dragana Šolaka od strane Pinka, Studija B i Informera, koje je tužio zbog „svih neistina koje svakodnevno objavljuju“.

Iako na sajtu N1 stoji da „tuženi mediji na sudu nisu dokazali nijednu od tvrdnji koje objavljuju“, pravni tim Junajted grupe ranije je odgovorio UNS-u da je „jedan od tuženih angažovao advokata“.

Taj sud je navodno „utvrdio da su ti mediji vodili medijsku kampanju protiv tužioca, lažno ga optužujući i objavljujući neistine koje se odnose na samu ličnost i način poslovanja tužioca i navodni politički angažman, uz izražavanje komentara i mišljenja sa ciljem da se tužilac neobjektivno prikaže u lošem svetlu“.

„Tuženi mediji dužni su da naknade troškove postupka tužiocu Šolaku, uklone tekstove i linkove emisija kojima se krše njegovo pravo ličnosti, da se uzdrže od ponavljanja ovog dela i objave presudu“, stoji na sajtu N1, uz podatak da je presuda postala pravnosnažna 15. septembra.

Suvlasnik Junajted grupe najavio je da će pokrenuti tužbe i protiv drugih medija.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend