30. sep 2021.

Piše Veselin Simonović: Neistine na visokom nivou

Poštovani čitaoci, u rukama držite 79. broj dnevnih novina „Nova“, koji smo štampali kod naših partnera, a sad mogu reći i prijatelja, u Osijeku. Dva su razloga zašto vam ovo pišem – prvi je da vas molim da nam ostanete verni iako ponekad ne možemo da se bavimo svim važnim dnevnim događajima, jer novine moramo da šaljemo u štampariju između 15 i 16 h, kako bismo stigli da ih odštampamo i dopremimo do distributera u Beogradu.

Drugi razlog je moje saznanje da je jedan moćni ambasador u diplomatskim krugovima proturio dezinformaciju da je to sve naš marketinški trik. O tome ću u nastavku teksta nešto više, a sad ponovo upućujem javni poziv svim domaćim štamparijama da nam pošalju ponudu za štampanje novina. Kao i u prošlom pozivu ponavljam da smo voljni i da platimo deset odstu veću cenu od najveće trenutne…

Znam, iz razgovora koje sam lično vodio sa svim direktorima ili vlasnicima štamparija, da bi tim poslom većina njih rešila svoje finansijske probleme koji rastu srazmerno sveopštem padu tiraža dnevnih novina.
Znam unapred i da je ovaj poziv uzaludan, posebno sad u predizborno vreme i da oni ne smeju ni da pitaju onog koji o svemu odlučuje. Bez pitanja se ne usuđuju da nas štampaju, jer bi izgubili pare koje na razne načine dobijaju od države i javnih preduzeća.

Kao novinaru mi je i dužnost da javnosti obelodanim ko je autor dezinformacije o marketinškom triku sa štampanjem novina u Osijeku. Na moje veliko zaprepašćenje i razočaranje saznao sam da je to niko drugi do ambasador SAD u Srbiji Entoni F. Godfri. Hoću da verujem da njegova ekselencija nije tvorac te neistine, već da je samo pogrešno obavešten od svojih saradnika i drugih izvora u Srbiji. U nekim zapadnoevropskim ambasadama su, saznajem, poverovali u tu dezinformaciju uz obrazloženje da je to ambasador države iz koje je i većinski vlasnik naše firme. Da napomenem i sledeću činjenicu – mi od njih svih nismo ni tražili bilo kakvu pomoć, jer znamo da je ne bismo dobili. Potroše oni i cele mandate u Beogradu žmureći na potpuno urušavanje demokratije u Srbiji. I ništa se tu neće promeniti dok god naš svemoćni vladar ne ispuni ono što se od njega očekuje.

Zato sam i pisao, izvinite što se ponavljam, da od dijaloga vlasti i opozicije uz posredovanje evroparlamentaraca neće biti ništa. Većina posrednika se nije potrudila ni toliko da se informiše o stvarnom stanju u Srbiji. U to me je uverila i poruka koju je posrednik u pregovorima Knut Flekenštajn uputio predsedniku Stranke slobode i pravde Draganu Đilasu, a povodom karikature koju je za novine „Nova“ nacrtao Dušan Petričić.

Posrednik piše da nije fer kako ga je nacrtao naš karikaturista, čime poručuje da veruje u sve što su mu predstavnici vlasti ispričali.

Ne zbog gospodina Flekenštajna, već zbog javnosti želim samo da kažem da nema tog centra moći ili novca koji bi mogao da utiče na Dušana Petričića i odredi šta će i koga će da crta. U novinama „Nova“ ima potpunu slobodu, zato nas je i odabrao. I za kraj – nema nam pomoći ni sa Zapada, nikad je nije ni bilo sa Istoka, za demokratiju se moramo sami izboriti.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend