20. apr 2021.

Simonović: Niko neće da štampa dnevni list „Nova“

Dnevni list „Nova“ nijedna štamparija neće da štampa, rakao je u emisiji „Persona non grata“ direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović.

Veselin Simonović; Foto: N1 snimak ekrana

Kako je naveo u Srbiji postoji šest, sedam mašina, koje bi to mogle da štampaju ovaj list, i istakao da su tražili da plate čak i više nego što je tržišna cena.

– Niko neće da nas štampa. Možda neke zaista nemaju kapaciteta, jer su prebukirane, ili nemaju tehničkih uslova. Niko nije rekao da neće, svi su rekli da – ne mogu. To je problem. Počevši od kompanije ‘Ringijer’, njihov odgovor je bio da nemaju kapacitet, to razumem. Štamparija ‘Borba’, zatim  Politika ima tehničkih problema, a štamparija ‘Color Press’ iz Novog Sada nema treću smenu. I jedna jedina svetla tačka je štamparija ‘Mađar So-a’ u Novom Sadu, koji su stvarno veliki profesionalci, izašli su u susret i rekli su nam da bi oni štampali“, objasnio je Simonović, prenosi N1.

On je precizirao da ni tamo neće moći da se štampaju, jer prema njegovim rečima, mogu samo da štampaju pola crno belo, a pola kolor“.

„Mi ćemo sigurno izdati novine, sada smo se, redakcija i ja, malo zainatili. Prosto je nemoguće da niko nema kapacitet da štampaju jedne dnevne novine“, naglasio je Simonović.

Novinar Manojlo Vukotić se složio sa ocenom da je nemoguće da nema nikog ko bi štampao list „Nova“, i dodao da se to događalo „u svim vremenima“.

„Kada sam bio glavni urednik Borbe i kada je to bila još jedna kuća, i kada je štamparija radila Borbu i Večernje novosti, na godišnjem nivou je Borba izbacivala više od 200 miliona tiraža. Borbu su izbacili iz štamparije na tri dana, i to je bio prvi prekid te novine koja je izlazila i za vreme rata. Čist je politički razlog bio. Kada sam osnovao „Blic“, pozvao sam Veselina, i posle tri meseca, pošto nije bio rast tiraža, Blic je posle dva meseca imao 250.000 primeraka“, rekao je Vukotić u emisiji „Persona non grata“.

On objašnjava da kada je Blic prešao tiraž od 250.000 primeraka, bili su „izbačeni“ iz štamparije Borba, kao i da su nakon toga morali da pređu u novu štampariju i da počinju sve iz početka.

Simonović na pitanje da li misli da je to „nalog odozgo“, ili „strah samih štamparija“ odgovara da je „sada u Srbiji u svakom poslu stvorena atmosfera da jedan čovek odlučuje ko će raditi koji posao“.

“Mediji u Srbiji su sada karika vlasti. i oni žele sve da bukvalno kontrolišu. Siguran sam da među ovim štamparijama ima nekih koje nemaju kapacitete,  ali pola njih sigurno može, ko komercijalno razmišlja da nas štampa. Da obezbede dobre plate zaposlenima, oni bi nas štampali. Ja sam pričao sa svim direktorima, oni bi se radovali da dobiju novi posao. Da li su oni pitali nekog, pa dobili negativan odgovor, to nikada ne mogu da saznam. Ali to je možda i zbog straha, jer je cela naša kompanija persona non grata”, rekao je Simonović.

Podsetimo, kompanija United Media je saopštila da pokreće novi dnevni list „Nova“ sa odgovornim uređivačkim konceptom i tačnim i proverenim vestima. Kako je navedeno, „Nova“ novine biće alternativa postojećoj medijskoj slici u štampanim medijima, jer će javnosti ponuditi istinite informacije uz kredibilne i relevantne sagovornike.

Izlaziće šest puta nedeljno, od ponedeljka do petka na 24 strane, dok će subotom izlaziti vikend dvobroj na 32 strane.

Novine „Nova“ moći će da se kupe na svim kioscima širom zemlje i biće dostupne i onima koji, iz različitih razloga, nisu u prilici da čitaju vesti na portalu nova.rs ili ih gledaju na televiziji Nova S.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend