20. apr 2021.

NUNS: U istom danu pretnja novinarki Verici Marinčić i pritisak nad redakcijom 021

Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava zabrinutost zbog dva slučaja ugrožavanja novinarske profesije koja su se desila u istom danu.

Naime, novinarka Verica Mariničić je u toku noći subote na nedelju (18.4.) primetila poruku koja je objavljena na nalogu S.R.

U pitanju veoma vulgarna poruka koja sadrži i određenu pretnju, koja je izazvala strah kod novinarke, posebno zbog toga što je više puta u prethodnim godinama napadana, odnosno joj prećeno i nad njom se već duže vreme u kontinuitetu sprovodi pritisak zbog posla koji obavlja.

Sa druge strane, to jutro novinari Novosadskog informativnog portala ,,021’’ zatekli su plakate zalepljene na zgradi svoje kancelarije na kojima piše „Autonomaši, ovo je Srbija!“. U redakciji smatraju da su lica koja su poslala ovakve poruke i pretnje učinili to ciljano, s obzirom na to da sumnjaju su lica koja su zalepila plakate isti oni koji su se javno hvalili da će „poslati poruku autonomašima“. Slučaj je odmah prijavljen kontakt tački u MUP-u a novinari su posebno zabrinuti su zbog ovakvih najava  kojima poručuju da će ,,uraditi sve da spreče ciljeve tih organizacija“.

Zabrinuti smo zbog ovakvih stvari i očekujemo od predstavnika vlasti da osude ovakve reči koje u sebi nose ili mogu da nose ozbiljne pretnje. Ukoliko se propusti da se osudi, šalje se loša slika da su ovakve poruke dozvoljene.

NUNS u oba ova slučaja izražava duboku zabrinutost, budući da postaje veoma primetno da novinari u Srbiji su sve češće pod  udarcima pretnji i pritisaka.

Ovaj slučaj ćemo registrovati u Bazi napada i pritisaka na novinare kao i u našoj regionalnoj bazi SafeJournalists.net, i obavestiti međunarodne organizacije.

NUNS,

19.04.2021

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend