09. jun 2023.

Podkast UNS-a o prekovremenom radu u medijima: Imaju li novinari radno vreme? (VIDEO)

Kada počinje, a kada se završava radni dan novinara? To je uvodno pitanje novinarke Sanje Sovrlić koja je o prekovremenom radu u medijima razgovarala sa predsednikom Izvršnog odbora UNS-a, novinarom iz Kruševca, Slobodanom Radičevićem i profesorom radnog prava na Pravnom fakultetu u Kragujevcu Bojanom Urdarevićem.

„Živim više decenija ovaj posao. Da, znam da postoji forma radno vreme, ali nikada mi to nije bilo pretežno bitno. Bilo je dana kada sam radio ispod osmočasovnog radnog vremena, ali je bilo dana kada sam radio previše. Imam lični rekord od 43 sata bez spavanja koje sam proveo u svojoj redakciji pre dvadesetak godina“, počeo je razgovor Slobodan Radičević.

Na pitanje da li bi novinarski poziv trebalo da bude prepoznat na drugačiji način jer nijedan novinar u živom uključenju neće prestati da radi jer mu je isteklo radno vreme, odnosno neće ostaviti medij bez napisanog teksta jer je kasno dobio sagovornike, odgovorio je Bojan Urdarević.

„Zaista vrlo jedno delikatno pitanje zato što naš pravni sistem ne poznaje neka posebna prava koja pripadaju novinarima kao kategoriji. On ih svrstava u taj opšti režim radnog odnosa na koji se primenjuje Zakon o radu. Ovde postoji nekoliko prethodnih pitanja. Kada govorimo o novinarima to je jedna široka kategorija. Pitanje je šta sve spada u tu kategoriju? Koliko tih lica ima? Mi raspolažemo nekim podatkom da je to oko 12 000 novinara u Srbiji. Da li je on istinit ili nije ja ne znam“, rekao je Urdarević.

„Da li je to 12 000 novinara ili 12 000 medijskih radnika?“, upitao je Radičević

„Informacija kojom raspolažemo je da je to 12 000 zaposlenih“, odgovorio je Urdarević.

Nastavak razgovora pogledajte u UNS-ovom podkastu o prekovremenom radu u medijima.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend