09. jun 2023.

Urednik Capital-a saslušan zbog objave telefonskog snimka

Glavni i odgovorni urednik portala Capital.ba Siniša Vukelić pozvan je danas u Policijsku upravu Banjaluka da bi dao izjavu u vezi sa krivičnom prijavom koju je podnio tehnički direktor Fabrike obuće „Bema“ Marinko Umičević zato što je Capital objavio snimak na kojem Umičević brutalno vrijeđa i napada Vukelića i novinarku ovog portala, javlja Capital.ba.

Nakon što je saslušan Vukelić je rekao da je izjavu dao u svojstvu svjedoka, da je krivična prijava besmislena i da se nada da će je tužilac odbaciti. Smatra da je neprihvatljivo u demokratskim zemljama da država troši resurse, ljude i novac na ovakve slučajeve.

“Marinko Umičević je uputio niz šovinističkih uvredljivih prijetnji i psovki na njen račun, a i na moj kada sam ga nazvao da objasni svoje ponašanje i pitao hoće li dati izjavu. Umičević se na bahat, bezobrazan i uvredljiv način odnosio prema novinarki Bojani Ninković kao i prema meni. On zaslužuje jednu prijavu koju mi nismo podnijeli samo zato što je kolegica tada bila u devetom mjesecu trudnoće. Nismo je željeli izlagati dodatnom stresu što nije isključeno da ćemo sada uraditi. Neprimjereno da se jedan čovjek koji je odbornik i privrednik, nažalost i u Senatu Republike Srpske (RS), ponaša tako prema novinarima“, objasnio je Vukelić.

Pojasnio je da Umičević neovlašteno snimanje i objavljivanje temelji na tome da on nije dao odobrenje za objavu, iako se novinarka predstavila i objasnila zašto ga zove, nakon čega je Umičević nastavio da priča.

„Mi ne trebamo tražiti odobrenje za objavu izjava nakon što smo se predstavili i unaprijed objasnili zašto nam je potrebna“, rekao je Vukelić.

Zanimljivo je, kako kaže, što je u ovom momentu ponovo aktuelizovana ova tema, misleći na proceduru izmjene Krivičnog zakonika RS kojim se kriminalizuje kleveta.

„Ne znam da li možemo ponovno aktiviranje ovog slučaja dovesti u vezu sa izmjenama Zakona, ali sigurno je zanimljivo da sada dolazi na dnevni red ova krivična prijava za neko navodno djelo i tekst koji je objavljen prije godinu i po dana“, izjavio je Vukelić.

Iz Capital-a su podsjetili da je početkom prošle godine novinarka Capital-a Bojana Ninković u telefonskom razgovoru tražila od Umičevića, člana Senata RS, odbornika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Skupštini grada Banjaluka i tehničkog direktora fabrike „Bema“ da prokomentariše to što je Rukometni klub “Borac m:tel” od Grada Banjaluka 2020. godine dobio grant u iznosu od 126.867 KM, dok je u isto vrijeme bio potpredsjednik tog kluba i odbornik u Skupštini grada, što po zakonu predstavlja klasičan primjer sukoba interesa.

Umičević je tom prilikom verbalno napao novinarku i uputio joj niz uvreda i psovki.

„Umičević je na početku razgovora sa novinarkom upoznat da je nazvan s ciljem uzimanja izjave, odnosno da da komentar po pitanju određene teme. Sam proces uzimanja izjave podrazumijeva snimanje i Umičević je bio svjestan s kim razgovara i ni u jednom trenutku nije spomenuto da govori nezvanično, odnosno ‘off the record’“, navode iz Capital-a.

Nakon toga Umičevića je nazvao Vukelić, glavni urednik Capital-a – „iako je znao ko ga zove i s kim priča, Umičević smatra da je neovlašteno snimljen zbog čega je podnio krivičnu prijavu“, navodi Capital.

Capital je u vijesti o pozivu na saslušanje Vukelića ponovo objavio snimke razgovora njihove novinarke i glavnog urednika sa Umičevićem.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend