05. okt 2020.

Prinudno izvršenje sa računa GSS Media, povezane sa Telekomom

Austrijski sudovi doneli su još jednu meru protiv kompanije povezane sa srpskim Telekomom u borbi protiv piraterije. Pravosnažni postupak koji je protiv platforme GSS Media u korist Granda pravosnažno je okončan u korist Granda početkom septembra a prošle nedelje pokrenut je postupak prinudnog izvršenja na bankovnim računima GSS Media zbog neplaćanja sudskih troškova.

Zbog nepoštovanja sudskih naloga kompanija GSS Media je do sada u nekoliko navrata kažnjena sa više od 100.000 evra.

Podsetimo, prošle nedelje je Privredni sud u Beču naložio drugoj Telekomovoj kompaniji Go4YU i MTEL Austria da odmah prestanu neovlašćeno da emituju emisije Grand Produkcije: Zvezde Granda, Nikad nije kasno, Zvezde Granda Specijal i Praktična žena.

Spor Granda i platforme GSS Media zbog neovlašćenog emitovanja emisija produkcije Grand je okončan još 3. septembra pravosnažnom presudom Vrhovnog suda Austrije, a presudom se GSS Media obavezuje da nadoknadi nastalu štetu.

Sudskom presudom im je naloženo da omoguće uvid u finansijske podatke, kako bi se utvrdio iznos stečen neovlašćenim emitovanjem, kao i da na svojoj internet stranici objave vest o presudi.

GSS Media je platforma koja pruža mogućnost dijaspori da gledaju kanale iz regiona preko interneta i strateški je partner Telekomove kompanije Go4yu.

Do spora je došlo jer je GSS Media neovlašćeno emitovala najpopularnije Grandove emisije „Zvezde Granda“, „Nikad nije Kasno“ i „Zvezde Granda – Specijal“ na TV Prva. Pošto su se oglušili na sve molbe da se zamrače Grandovi sadržaji i nastavili da krše zakon,

Grand je tokom 2018. i 2019. godine, pred Privrednim sudom u Beču vodio postupak protiv te kompanije zbog povrede prava intelektualne svojine.

Prvostepeni postupak pred bečkim sudom je okončan 2019. godine u potpunosti u korist Granda. Sud je tada utvrdio da je GSS povredio isključiva prava i naložio im da dostave na uvid finansijske podatke kako bi se odmerila adekvatnu naknada koju treba da isplate Grandu. GSS je podneo žalbu na prvostepenu presudu, a u međuvremenu nastavio da povređuje prava Granda, potpunosti ignorišući instrukcije prvostepenog suda.

Apelacioni sud u Beču je u junu ove godine odbacio tu žalbu i potvrdio presudu protiv GSS-a, čime je postupak pravosnažno okončan.

Imajući u vidu da ova kompanija nije postupila po naređenju suda da dostavi finansijske podatke, Grand je pokrenuo postupak prinudnog izvršenja, a sud je naložio GSS-u da bez odlaganja plati sve iznose i dostavi sve dokumente, uz plaćanje penala za svaki dan kašnjenja.

Dodatno, kako je GSS na svojoj internet stranici nastavio da nudi i reklamira Go4Yu platformu putem koje se i nakon presude neovlašćeno reemitovale Grandove emisije, sud ih je kaznio za ponovljenu povredu prava.

Grand posluje u okviru kompanije United Media kao i televizija N1.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend