31. mar 2018.

SBB iznenađen pokretanjem postupka

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak protiv SBB zbog sumnje da su zloupotrebili dominantni položaj na tržištu, i nisu adekvatno obrazložili zbog čega su početkom ove godine mesečnu pretplatu povećali za 100 dinara.

U SBB-u tvrde, međutim, da su „detaljno pojasnili strukturu troškova“ i da su „iznenađeni i da je nakon tako detaljnog obrazloženja došlo do pokretanja postupka“.

– Iznenađeni smo i da je nakon tako detaljnog obrazloženja došlo do pokretanja postupka, naročito imajući u vidu da je RATEL kao nadležno telo za telekomunikacije konstatovalo da je tržište vrlo konkurentno i ukinulo je kontrolu cena. Nedavno je i sama Komisija za zaštitu konkurencije odlučila da je tržište konkurentno i da nema smetnji da SBB preuzme IKOM – ističu za Danas u SBB.

U ovoj kompaniji napominju da je jasno da rastu troškovi TV sadržaja i kod nas i na svetskom nivou kao posledica rasta cena prava prenosa. „Samo u proteklih godinu dana investirali smo 45 miliona evra u infrastrukturu i opremu. Sa svim tim povećanjima troškova tržište je i dalje izrazito konkurentno i mi smo i dalje među jeftinijim operatorima“, napominju u SBB.

Tvrde da sve rade u skladu sa domaćim i međunarodnim propisima i praksom, kao i da intenzivno sarađuju sa Komisijom za zaštitu konkurencije, te da je njihovo ponašanje potpuno u skladu sa rešenjem Komisije o koncentraciji IKOM-a.

Na pokretanje postupka protiv ovog kablovskog operatera Komisija se odlučila zato što je analizom utvrdila da postoji osnovana sumnja da SBB na tržištu povređuje konkurenciju.

Komisija je, naime, uslovno odobrila SBB-u preuzimanje IKOM-a, a jedan od uslova je bio da u naredne dve godine SBB pravovremeno obavesti Komisiju o svakoj promeni cene osnovnog paketa. Kako je SBB od 1. januara povećao osnovnu mesečnu pretplatu za 100 dinara na 1.395 dinara Komisija je zatražila od SBB-a da jasno i precizno dokumentuje uzroke povećanja cena svojih usluga. Podaci i informacije koje je SBB dostavio nisu, kako navode u Komisiji, ukazali da je povećanje cene od 100 dinara u potpunosti prouzrokovano rastom troškova. Komisija će, kako su istakli, u skladu sa članom 41. Zakona o zaštiti konkurencije utvrditi činjenično stanje, odnosno utvrditi da li je cena za predmetnu uslugu utvrđena u iznosu koji je nepravično visok, što može voditi eksploataciji korisnika ove usluge ili ne.

1 komentar za: “SBB iznenađen pokretanjem postupka

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    U drugom pasusa ovog teksta pise: „da je RATEL kao nadležno telo za telekomunikacije, konstatovao da je tržište vrlo konkurentno i ukinulo kontrolu cena.“

    „U postupku analize tržišta Agencija sarađuje sa organom nadležnim za zaštitu konkurencije“ (clan 60 stav 2. Zakona o zastiti konkurencije).

    Ako je tacno da SBB nije vise dominantni ili operator sa znacajnom trzisnom snagom (ZTS), onda se na njega vise ne odnose odredbe odredbe o obavezi kontrole cena i primene troškovnog računovodstva iz claan 68. Zakona o elektronskim komunikacijama.

    31. мар 2018. at 14:00

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend