05. okt 2019.

Statopulos: Nećemo uticati na N1, imam utisak da ni Vlada nema interes za to (VIDEO)

Nećemo uticati, niti bi trebalo da utičemo na N1, a imam snažan utisak da ni Vlada Srbije nema interesa da to čini, kaže predsednik Junajted grupe i partner BC Partnersa Nikos Statopulos, koji je ranije danas imao sastanak s premijerkom Srbije. "Ne zastupamo nijednu državu ili vladu, već se trudimo da podržimo nezavisno izveštavanje", dodaje. Naša ulaganja u Junajted grupu pokazuju da imamo poverenja u vašu državu, dosta smo uložili, ali i u ceo region, navodi i ističe - ne bežimo od konkurencije, bitna nam je utakmica na uređenom tržištu.

Danas ste se sastali s premijerkom Brnabić. To je najbitniji momenat vaše posete. Šta nam možete reći o tome?

„Imali smo pozitivan i produktivan sastanak s premijerkom. Bila je raspoložena za razgovor i saslušala je naše stavove. Istakao sam mišljenje da vaša zemlja napreduje i beleži pozitivan rast, za razliku od mnogih drugih evropskih tržišta. Naša ulaganja u Junajted grupu pokazuju da imamo poverenja u vašu državu. Sveukupno, sastanak je bio veoma pozitivan i produktivan“.

U prethodnom intervjuu izjavili ste da želite zaštititi vaše investicije. Šta vas to plaši u Srbiji?

„To znači da ćemo podržati te naše investicije na najbolji način. Dosta smo uložili u vašu zemlju, ali i u ceo region. Nama je veoma bitna utakmica na uređenom tržištu, jer ne bežimo od konkurencije. Bitno je da se posluje po zakonima, a upravo to je to bila poruka premijerke tokom jutrošnjeg sastanka“.

Ovdašnja javnost smatra da sastanci na visokom nivou nagoveštavaju probleme. Ima li problema?

„Moguće je da se stekao takav utisak. Investitori streme sigurnom okruženju koje dozvoljava razvoj biznisa. Rast biznisa znači nova radna mesta i nove investicije na tržištu. Uvereni smo da Junajted grupa poseduje najbolju tehnologiju i najbolje ljude za taj posao, kao i da ima veliki razvojni potencijal. Lično smatram da svaka vlada na svetu mora stvoriti okruženje koje će međunarodnim investitorima omogućiti da rade svoj posao, odnosno, da pruže podršku razvoju biznisa“.

Smatrate li da će današnji sastanak s premijerkom doneti promene?

„Ne znam hoće li biti promena, ali nadam se da će biti boljitka. Vlada ima odlučan stav prema privlačenju novih investicija. Pozitivan i uspešan primer upravo je Junajted grupa. Siguran sam da će vaša zemlja privući nove investicije“.

Kad je reč o saradnji i partnerstvu s vladom, javnost smatra da to može uticati na izveštavanje medija. Budući da televizije N1 i Nova S posluju u sklopu Junajted grupe, može li to uticati na uredničku politiku? To je ono što zanima javnost.

„Nipošto. Ni vlada, niti mi imamo interes da utičemo na uredničku politiku. Kao što znate, N1 vodi nezavisni, međunarodni tim iskusnih ljudi. To je naša strategija. Nećemo uticati, niti bi trebalo da utičemo na N1. Imam snažan utisak da ni vlada nema interesa da to čini“.

U redu, ali često možemo čuti od zvaničnika vlade, ministara ili njihovih pomoćnika, da je N1 američka ili strana „izdajnička“ ispostava. Sve izjave svode se na optuživanje naše kuće da radi u interesu stranaca. Kako se osećate kad čujete nešto slično? Da li se vi time bavite?

„Veoma sam razočaran, jer mi nismo posrednici bilo koje vlade ili države. Dajemo sve od sebe da ostanemo nezavisni i nepristrasni u izveštavanju. Iskreno se nadam da će tako i ostati. Zato imamo nezavisni urednički odbor, koji osigurava nezavisnost N1. Ne zastupamo nijednu državu ili vladu, već se trudimo da podržimo nezavisno izveštavanje. Verujem da vi i vaše kolege upravo tako postupate“.

Kada se govori o N1 i Junajted grupi, često se pominje Dragan Šolak, jedan od deoničara, ali u kontekstu političke pretnje. Šta znate o Draganu Šolaku i njegovim političkim ambicijama?

„Znam da je on jedan od pionira ove industrije i osnivač Junajted grupe. Svoju viziju uspeo je da dovede do današnjeg nivoa. Uspeo je da privuče nekoliko „blu čip“ investitora čak i pre naših ulaganja u Junajted grupu. Smatram da je to dokaz uspešno vođenog biznisa. Na osnovu razgovora koje sam vodio s njim na temu pomenutih glasina, rekao bih da on nema nikakvog interesa da se uključi u politička ili slična dešavanja u ovoj zemlji“.

Rekli ste da investitore zanima vladavina prava u Srbiji. Evropska unija takođe to navodi u izveštaju o napretku. Da li ste li nakon današnjih razgovora pesimista ili optimista?

„Iznad svega sam optimista. Smatram da je premijerka jasno ukazala na to da želi sprovesti vladavinu prava u svim oblicima. Kao što ste rekli, to jeste neophodan preduslov za pristupanje EU. Verujem da je vlada sposobna da to sprovede u delo. Zato sam optimista, jer je očigledno je da bez vidnih pomaka na tom polju neće biti moguće pristupiti EU“.

Što se tiče biznisa, u smislu normalnih uslova poslovanja, vaša konkurencija na tržištu jeste kompanija za telekomunikacije u većinskom vlasništvu države Srbije. Smatrate li da je to nelojalna konkurencija? Ili šta bi trebalo promeniti da bi se stvorila fer atmosfera na tržištu?

„Privatnim kompanijama uvek je teško da se nadmeću s državnim preduzećima, u bilo kojoj industriji, naročito u telekomunikacijama, uprkos zakonskim regulativama. Bilo je naznaka nepravilnosti u tržišnoj utakmici s operatorom Telekomom Srbija, mada je konkurencija uvek dobrodošla. Nadmećemo se i na drugim tržištima na kojima posluje Junajted grupa, a ima ih ukupno šest u regionu. Verovatno će ih biti još, imajući u vidu naše planove. Svaka konkurencija je dobrodošla, ne samo kad je u pitanju Telekom Srbija, već i kad je reč o drugim kompanijama. Poruka koju sam preneo mnogim zvaničnicima prilikom ove posete, jeste to da želimo regulisano tržište, na kome će se svi takmičiti pod istim uslovima. Nadam se da će tako biti u budućnosti, naročito u slučaju kompanije Telekom Srbija, gde očekujem dalji napredak“.

Jednom ste rekli da je za investicije važan tajming. Ako to znači da se u dobar biznis ne ulaže u pogrešnom trenutku, šta mislite o investiranju u Junajted grupu? Da li je li to bio dobar tajming ili nije?

„Vreme će pokazati da li je to bilo pravo vreme, što je loša strana investicionog biznisa. Ne možete apriori proceniti da li ste dobro investirali, dok iz te investicije ne izađete i ne saberete prihode. Ali smatram da je ovo dobar tajming za Junajted grupu. Kako što rekoh na početku, smatram da je zemlja na dobrom putu. Prošle godine rast BDP-a u Srbiji bio je blizu četiri procenata, na čemu vam mnoge zemlje mogu pozavideti. To je veoma važna stvar. Postoji veza između rasta BDP-a i razvoja oblasti telekomunikacija, a mislim da se to oseća  i kroz poslovanje Junajted grupe. Smatram da će volja i reformske akcije, koje će, verujem, ova vlada sprovesti u delo na putu ka prijemu u EU, pomoći u sazrevanju ove zemlje. To će se odraziti na implementaciju vladavine zakona, ali i na stabilnost poreskog i pravnog sistema, a sve to biće to biti dobri pokazatelji da zemlja sazreva i da je na pravom putu. Smatram i da će ovakve investicije pomoći Srbiji na putu sazrevanja, na kraju dokazati da je tajming bio dobar i da se investiralo u kompaniju koja raste. Često kažem, kako što ste i vi rekli, da je razlika između dobrog biznisa i dobre investicije često u tajmingu, ali ja ulažem u biznis i kompanije, a ne u države. Investirao sam u Junajted grupu. Ipak, Junajted grupa posluje i u zemljama čije težnje ne smemo ignorisati, a smatram da je smer u kom se Srbija kreće za nas najvažniji, pa se nadam da ćemo prepreke ostaviti iza sebe“.

Javnost u Srbiji se pita šta znači to što je deonice kompanije BC Partners kupila investiciona grupa Blekstoun. Šta to znači?

„Zadovoljni smo razvojem događaja. Ne događa se često da divizija velikog investicionog fonda uloži u manjinske akcije konkurencije. Za nas je to znak poverenja u BC Partners, našu strategiju, upravljanje, uspešne investicije i naše ljudstvo. Verujem da će partnerstvo s Blekstounom pomoći i direktnim ulaganjima u Junajted grupu. Čast je imati takvu instituciju kao saveznika. Veoma smo slični i to će nam dodatno pomoći u svemu što radimo“.

Da li je li vaša poseta dobra ili loša „vest“? Kada ćete nas opet posetiti? Da li će li to biti dobra vest za nas?

„Nadam se da je to dobra vest, jer dokazuje posvećenost, pažnju i podršku koju mi, kao fond, i ja lično želimo pokazati ovoj investiciji. Nadam se skoroj poseti“.

Podsetimo, u okviru Junajted grupe posluje i TV N1.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend