23. feb 2017.

Stop krađi novina: „Aroma“ pljačka Nedeljnik

U objektu „Arome“ u Ulici Stevana Sremca 12, u samom centru grada, mesecima se na najgrublji način krade naš list, a najverovatnije i druge novine, zbog čega smo odlučili da pokrenemo tužbu protiv ovog lanca, ali i uđemo u kampanju protiv nelegalnog čitanja novina koje je uzelo maha.

Naime, u ovom objektu iz nedelje u nedelju odmah se u četvrtak „proda“ Nedeljnik, pa se zatim u sredu, kada se odjavljuje broj, pojavi ukradeni primerak.

Ne bi to bilo ništa strašno da zbog takve klasične krađe našeg lista, ne trpi Nedeljnik i to u nekoliko segmenata:

1. Neko je pred kamerama ukrao naš list. I direktno nam oteo 150 dinara.

2. Vratio ga je pročitanog i spremnog za stari papir; dakle bukvalno kao da uzmete limenku koka-kole, popijete je i kasnije vratite praznu kad istekne rok!

3. Sprečio redovne čitaoce da kupe svoj broj.

4. Umanjio čitalački potencijal Nedeljnika jer je neko možda trajno prešao na drugi proizvod (na primer, mesecima nema koka-kole u radnji, pa pređete na „pepsi“).

5. Obmanuo je i Nedeljnik i naše distributere koji uvek prate „nule“, odnosno mesta gde se prodaju svi brojevi. Distributeri automatski na tim mestima povećavaju primerke, pa na primer neki od lokala u susedstvu dobijaju i više od 200 primeraka, dok ova novootvorena Aroma dobija stalno 3, pošto jedan stalno vraća… Onaj ukradeni.

6. Zbog tog jednog ukradenog broja koji se pojavljuje na mnogim mestima, a ne mora i u kamerama obezbeđenom luskuznom objektu, novine posluju sa sve većim remitendama, pokrivajući mesta koja lažno prodaju novine. Remitende su tako došle i do 20 i 40 odsto, što bi bilo kao da koka-kola mora da uništi svojih pola limenki.

7. Na ovaj način smanjuje našu čitanost koja može da ima negativne posledice kod oglašivača.

Dakle, ovo je sedmostruka krađa. Ukrade se broj od 150 dinara, na policama nema Nedeljnika u glavnim danima zbog čega se smanjuje čitalačka publika, nerviraju redovni čitaoci, i na kraju smanji oglašivački potencijal časopisa.

Na kraju u čemu je razlika da li ukradete novine pa ih vratite, ili pomenutu limenku koka-kole?

I zato ćemo u narednim danima zahtevati da neko zbog ovog odgovara.

Jer, sve bi prošlo neopaženo da baš u tom objektu novine ne kupuje baš glavni urednik Nedeljnika koji je slučajno tu pronašao letnji dvobroj koji se prodao u celom gradu, a ovde pojavio dan pred odjavu. I to toliko bezobrazno da ga je neko vratio u foliju, selotejpom zalepio foliju, pa onda čak i naslovnu stranu koju je iscepao čitajući ili deleći novine.

Taj slučaj je prijavljen distributerima i poslovnici iz koje su nam rekli da su pogledali kamere i da je sve u redu. Samo nisu rekli ko je onda na polici koju niko ne dira selotejpom lepio novine.

Prošle nedelje ponovo su se pojavile iscepane i pročitane novine, naravno – u sredu.

Zato je u ponedeljak u 16.58 sati glavni urednik ušao u Aromu, i pred prodavcem napravio snimak police na kojem nema Nedeljnika. Skrenuo je pažnju prodavcu na ovaj „za njega beznačajan slučaj“ (citat prodavca), i onda u sredu video vrhunac bahatosti.

Nedeljnik je opet, u danu pred povlačenje, u 8 sati i 11 minuta bio tu. Uredno pročitan i izgužvan (nedvosmisleni dokaz)

Kako će fotografije snimljene na telefonu sa vremenskim odrednicama biti jasan dokaz višemesečne krađe, o kojem postoje i svedoci, i prijave, naš list je odlučio da pokrene tužbu protiv ovog maloprodajnog lanca. Ali, i kampanju za zabranu čitanja kradenih novina…

Jer, novine od toga žive, a danas koštaju kao jedna vožnja GSP-om, kokice, pola čokolade, pet-šest cigareta, dve limenke koka-kole.

Nema nikakve potrebe da nas veliki, na kraju, još i kradu…


Redakcija Nedeljnika

[povezaneprice]

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend