24. jul 2021.

Stručnjaci: Telekom kao da ide svesno u gubitak, na kraju će sve platiti građani

Za televizijske prenose sportskih takmičenja sada se plaća od dva do osam puta više nego ranije, pokazuje izveštaj sajta Sport biznis media. Do toga je, kažu, dovela konkurencija između između Sport kluba u vlasništvu Junajted medije i Arena sporta u vlasništvu državnog Telekoma Srbija. Taj sajt piše da je Telekom prošle godine platio 134 odsto više za prava na prenos Lige šampiona, Lige Evrope i Lige konferencija Evrope. Telekomov kanal Arena sport, prenosiće i utakmice Premijer lige, što su prema saznanjima medija platili 600 miliona evra. Iz te kompanije ovu informaciju i dalje ne potvrđuju.

Još jedno gostovanje u prijateljskoj kući, još jedno ubeđivanje da su vrhunski fudbal na Areni korisnici tražili i da je Telekom ovu tržišnu utakmicu dobro odigrao. Ali i još jedno neodgovaranje na pitanje – a koliko su prava prenosa Premijer lige zapravo koštala.

Voditeljka „Pinka“: „Stalno se govori o nekim astronomskim ciframa koje je Telekom platio“.

Generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić: „Ja stvarno mislim, prvo pošto vidim da se detaljno analiziraju naši konsolidovani finansijski izveštaji, videće u izveštajima 2021. godine sigurno i kolika je tačna cifra i koliko smo mi avansno platili, pošto vidim da se i time licitira“.

Licitirao je o ovim cenama i predsednik i tvrdio da je United Grupa u prvom krugu nadmetanja ponudila više novca, ali da je u drugom – Telekom pobedio. United Grupa ga je demantovala i saopštila da je njena ponuda za emitovanje bila 35 miliona evra.

„Mi ne možemo sada da licitiramo sa cenama, zato što imamo potpisane ugovore i to svi oni koji nas napadaju dobro znaju“, kaže Lučić.

Može, međutim, da licitira koliko će im se to isplatiti i koja je njihova pozicija na tržišnom terenu.

„Gde smo mi faktički postali sad glavni igrači, kao sportski kanal od Slovenije do Makedonije, do 2028. godine doneti nam dodatni prihod od preko milijardu, to jest od preko 1, 2 milijarde evra, ako hoćete precizno“, ističe Lučić.

Glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk o tome kaže:

„S jedne strane, imate obavezu od sto miliona evra godišnje, a sa druge strane baš me interesuje na koliko novih pretplatnika Telekom računa, na koliko prihoda od reklama u poluvremenima i u pauzama između utakmica računa i ja ne vidim računicu po kojoj to može da bude isplativo“.

A tu su i drugi sportski prenosi, koje, kako se sumnja, Telekom sada plaća nekoliko puta više nego ranije. Iz United Grupe pitaju da li je istina da prenos italijanske lige, na primer, sada plaćaju 23 miliona evra godišnje, a ranije su davali pet miliona. Da li se španski fudbal gleda za 14 miliona, a koštao je osam i po. Prava za francusku ligu bila su 800 hiljada evra godišnje, a sada im Telekom, najverovatnije, daje šest miliona. Za Ligu šampiona se tek nije štedelo. Umesto 18 miliona evra, sada Telekom izdvaja 45 miliona godišnje. Domaću takođe plaćaju skuplje, osam miliona. Pre su izdvajali duplo manje. Zato će, najverovatnije, preživljavati uz pomoć kredita.

„Naše istraživanje je pokazalo zapravo da će Telekom vrlo verovatno doći u situaciju da će morati da uzima kredite za tekuće poslovanje, a ne za investiciono ulaganje, što je karakteristika dobrih preduzeća. Dakle, vi ne uzimate kredit da biste preživeli, već da biste u nešto novo investirali i pokrenuli“, kaže Katarina Baletić iz Nove ekonomije.

„Ispada kao da Telekom ide svesno u gubitak zbog nekog drugog interesa, da bi konkurenciju sklonio sa tržišta“, naglašava Ćulibrk.

A to ćemo, dodaje, kao građani Srbije na kraju svi platiti.

„Ove godine, građani koji imaju po 31 akciju, dobiće po 1,3 evra bruto od dividende. Ja se plašim da već od 2022. godine neće dobiti ništa, zato što neće biti profita, jer taj trošak ne može da se na neki način nadoknadi“, ističe Ćulibrk.

Da li je taj trošak nastao zbog rušenja konkurencije i nerealnih uslova, mogla bi da kaže i Evropska unija, kojoj će se, kako je najavila United grupa žaliti, kao i relevantnim institucijama u Srbiji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend