20. feb 2019.

Telekom zvanično kupio Masko, cena nepoznata

Kao i u prethodne tri kupovine, zvanična dokumentacija ne pokazuje koliko je Telekom Srbija platila kablovskog operatera „Masko“. Telekom i posle nekoliko molbi novinara Raskrikavanja nije odgovorio na pitanja za koliko je pazario nekoliko kablovskih operatera.

Foto: StreetView

Četvrta u nizu kompanija koju je Telekom pazario za svega nekoliko meseci je kablovski operater Masko na čijem se sajtu navodi da posluju od 2001. godine. Kako navode posluju isključivo na teritoriji Beograda, a preko Radijus Vektora u još nekoliko mesta u Srbiji.

Telekom je za sve četiri kupovine (Kopernikus, Radijus vektor, Avcom i Masko) sakrio cenu u zvaničnoj dokumentaciji tako što je sa prodavcima sastavljao tzv. Glavni ugovor u kome se definišu detalji o finansijama, a u Ugovoru o prenosu udela koji se dostavlja Agenciji za privredne registre taj podatak izostavljao.

U poslednjem izveštaju Ratela se ne navodi koliko Masko ima korisnika, a u rešenju Komisije za zaštitu konkurencije zbog zaštite poslovnih podataka navodi se okvirna cifra od 0 do 5 posto učešća na tržištu. Kada se međutim uporede podaci iz tog rešenja gde se kaže da Telekom ima 25 odsto učešća na tržištu distribucije medijskog sadržaja, a Avcom 3 te da kupovinom Maska koncentracija Telekoma neće preći 30 odsto, može se zaključiti da Masko ima manje od 2 odsto korisnika, tj manje od 36 hiljada korisnika.

Zvanična dokumentacija ne pokazuje ni koliko je novca Telekom utrošio na kupovinu Radijus vektora i Avcoma, ali su za list Danas kazali da su kablovskog operatera Radijus vektor platili oko 108 miliona evra, a Avcom oko 12,5 miliona evra.

Telekom nije odgovorio na nekoliko molbi novinara Raskrikavanja, ali i Zahtev o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja za dostavljanje dokumentacije u vezi sa ovim kupovinama.

Podsetimo, ključni ugovor o prodaji kablovskog operatera Kopernikus državnom Telekomu takođe nije objavljen, ali se iz dokumentacije do koje su došli novinari Raskrikavanja može zaključiti da je Kopernikus prodat Telekomu za 195 miliona evra.

Naime, vlasnici kablovskog operatera„Kopernikus Techonology“, dve ofšor firme sa Kipra, da bi prodali firmu Telekomu, morali su prvo da ponude jedan drugom deo vlasništva – kako bi ispunili pravo preče kupovine. Sastavili su dokumentaciju u kojoj formalno nude jedan drugom vlasništvo u firmi i odbijaju ponudu.

[povezaneprice]

Tako se navodi da je „KPNK CY Holdings“ odbio da kupi udeo „Kopernikus Corporation ltd“ za 105 miliona evra, dok je „Kopernikus Corporation ltd“ odbio da kupi udeo drugog vlasnika za 90 miliona evra. Odlučili su da pod istim uslovima svoje udele prodaju Telekomu Srbija, što u zbiru iznosi 195 miliona evra.

„Shodno navedenom, saglasni smo da Vaš udeo, a koji će predstavljati udeo od 49% osnovnog kapitala Društva, prodate pod istim uslovima pod kojima ste nama učinili ponudu, privrednom društvu Preduzeću za telekomunikacije Telekom Srbija“, navodi su u jednom od obaveštenja o odricanju od prava preče kupovine potpisan 1. novembra 2018.

Istog dana potpisan je i glavni ugovor sa Telekomom kada i ova dokumentacija – 1. novembra 2018.

Prema Ugovoru o prenosu udela, Telekom je „Kopernikus Technology“ kupio od dve ofšor firme registrovane na Kipru – „Kopernikus Corporation (Cyprus) Ltd“ i „KPNK CY Holdings Limited“.

Iza prve stoji Srđan Milovanović, novi vlasnik televizija PRVA i 02 i brat poverenika Srpske napredne stranke, a iza druge je poljski investicioni fond Abris.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend