29. jul 2022.

Vrtoglavi rast Joksimovićeve firme: Od 500 € prihoda do 7,2 miliona za 2 godine

Pevač i kompozitor je poslednjih godina uvećao prihod svoje kompanije čak 14.400 puta.

Željko Joksimović je javnosti dobro poznat kao pevač i kompozitor brojnih muzičkih hitova. Poslednjih nekoliko godina je, pak, prisutan i na poslovnoj sceni, i to kao vlasnik novinske agencije Tanjug i televizija K1, Kazbuka, TV Doktor i Tanjug.

Ono što je zajedničko svim ovim Joksimovićevim poduhvatima jeste vlasnička struktura: iza Tanjuga i svih pomenutih televizija nalaz se firma „Minacord media“, na čijem čelu je popularni kantautor.

O poslovanju ove firme pisalo se u više navrata, a najviše kada je Tanjug dospeo u ruke Joksimovića.

Iz Direkcije za imovinu su tada rekli da nije reč o prodaji te novinske agencije, već da je firma „Tačno“, u vlasništvu „Minacord Media“ i „RTV Pančevo“, stekla prava na korišćenje Tanjugovih imovinskih prava. Iz konkurentskih novinskih agencija su naveli da će se država ovim manevrom rešiti dva problema – vlasništva nad Tanjugom i kritika iz Evropske unije zbog nedovršenog procesa privatizacije medija.

Tanjug nije prodat, ali je njegova imovinska prava, inače u državnoj svojini, kupila privatna firma, što dalje znači da je pravo na Tanjug narednih 10 godina od tog momenta dobila firma „Tačno d.o.o.“ u zajedničkom vlasništvu Minacord Media Željka Joksimovića i Manje Grčić i „RTV Pančevo“.

„Minacord“ Media vlasnik je tri kablovska TV kanala u Telekomovom kablovskom sistemu, među kojima je i TV K1 (kao i Kazbuka i TV Doktor), a manjinski vlasnik „RTV Pančevo“ je Radoica Milosavljević, koji je široj javnosti postao poznat kupovinom više lokalnih medija u postupku njihove privatizacije, kada su ga povezivali sa Srpskom naprednom strankom.

Jednostavnom pretragom dvogodišnjih prihoda kompanije „Minacord media“, na osnovu podataka koji su dostupni javnosti, jasno je da je ova firma 2019. godine imala početni prihod od nešto više od 500 evra. Već naredne godine prihodi su povećani na preko četiri miliona evra, dok je 2021. godine ostvaren prihod od čak 7,2 miliona evra.

Podaci o kompaniji Minacord media na sajtu Company Wall FOTO: Printscreen

Kako se pisalo u julu 2019. godine, Joksimovićev ukupni novčani kapital za pokretanje tri televizije je iznosio 100 dinara. Status firme, odnosno pravna forma jeste društvo sa ograničenom odgovornošću, što dalje znači da, ukoliko bi Željkov biznis propao i ne bi plaćao porez, država bi imala problem s naplatom.

Govoreći o ambicijama da postane konkurentan na medijskom tržištu, Joksimović je te 2019. govorio u intervjuu za Novosti:

„Ne želim da kažem bilo šta loše o konkurenciji, neću to nikada da uradim jer cenim svakoga ko se tim poslom bavi, ali, istovremeno, znam i da ako ne napraviš sam prostor za ono u šta veruješ, niko to, sigurno, neće da uradi za tebe. A ja verujem. U to da nije moguće stvoriti sistem pravih vrednosti, bez isto tako prave informacije. I u to da moja deca, naša deca, treba da imaju zdrave, jasne, kvalitetne repere pred sobom, baš kao što verujem i da je zdravlje pitanje vaspitanja, i vaspitanje pitanje zdravlja. I, najvažnije, verujem da to, sve zajedno, mogu ljudima da ponudim. Zato tri nova kanala, jer iznad svega, verujem u ljude. U publiku. U gledaoce. Tako da mogu mirno da kažem da su nove televizije, na neki način, izraz poštovanja. Mog, prema publici. I svemu onome što jeste njihova potreba, u moru raznih nepotrebnosti kojima ih danas toliki dave. Ja im pružam ruku. Da isplivaju. I da dalje idemo zajedno“, poručio je Joksimović tada.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend