20. maj 2024.

WMG: Neistinite tvrdnje u tekstu Međunarodnog pres instituta (IPI)

Danas su N1, Nova S i Direktno.rs preneli tekst pod naslovom “Čvrsta veza Igora Žeželja i Telekoma – kako država utiče na vlasništvo medija u Srbiji”, koji je izvorno objavio IPI (International Press Institute).

Tekst obiluje velikom količinom neistina koje su vešto upakovane sa javno dostupnim informacijama, a u nameri da takav spin nanese štetu kompaniji WMGi njenom vlasniku.

Imamo neoborive dokaze da iza ovog teksta stoji nevladina organizacija BFMI (Balkan Free Media Initiative), koju vode zaposleni u UNITED GROUP, a tekst je pisao Jan-Peter Westad doskoro zaposleni u HIGHGATE.LTD (lobistička agencija UNITED GROUP).

U toku je integrisano istraživanje koje smo pokrenuli pre više od 20 dana o BFMI i njihovoj povezanosti i direktnom radu isključivo u interesu UNITED GROUP, o čemu smo već obavestili medijske asocijacije i diplomatske misije u Srbiji i inostranstvu.

Pored istraživanja u vezi sa ovim slučajem, postavljena su pitanja* sajtu IPI kako bismo im pružili priliku da objasne ovakvo uvezano delovanje sa UNITED GROUP. Ostavili smo im kolegijalno dovoljno vremena do ponedeljka u 12 sati. Nakon dostavljenih odgovora i završetka istraživanja, obratićemo se javnosti i nadležnim institucijama i organizacijama.

*Pitanja koja smo poslali sajtu IPI:

1. Zašto ste u tekstu o WMG, koji ste objavili na vašem portalu, promenili ime autora teksta i umesto Jan Peter Westada kao autora naveli BFMI?

2. Da li je autor teksta povezan sa BFMI i na koji način?

3. Kakav je vaš odnos sa BFMI?

4. Da li je stav autora teksta i stav britanske vlade s obzirom na to da je autor teksta Jan Peter Westad od skoro zaposlen u britanskoj vladi?

5. Kakve formalne i neformalne odnose vaš Institut ima sa konsultantskom kućom „Hajgejt“?

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend