11. apr 2015.

16 godina od ubistva Ćuruvije

Predstavnici novinarskih udruženje danas će polaganjem venaca na spomen ploču obeležiti 16 godina od ubistva vlasnika „Dnevog telegrafa“ Slavka Ćuruvije.

48557766754f88061b61ab218350593_orig
NUNS i UNS su pozvali kolege i prijatelje Ćuruvije da dođu u Svetogorsku ulicu 35, na mesto gde je, na Uskrs 1999. tokom NATO bombradovanaj ubijen Slavko i odaju mu počast.

UNS je u saopštenju istakao da je do kljucnog napretka u istrazi ubistva Slavka Ćuruvije došlo zahvaljujući dugogodišnjoj upornosti novinara i njegove porodice, a pre svega formiranjem Komisije za istraživanje ubistva novinara.

To udruženje je pozdravilo odluku Specijalnog suda u Beogradu da za 16. i 17. april zakaže pripremno ročište u procesu protiv osumnjičenih za ovaj zlocin i utvrdi datum početka suđenja.

Početkom marta ove godine Specijalni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv četvorice pripadnika nekadšnjeg Resora Državne bezbednosti (DB) kojom ih tereti za ubistvo Slavka Ćuruvije 1999. godine.

Tužilaštvo je optužilo tadašnjeg načelnika Resora DB Radomira Markovića, šefa beogradskog centra DB-a Milana Radonjića, glavnog obaveštajnog inspektora u Drugoj upravi Resora Ratka Romića i pripadnika rezervnog sastava tog resora Milana Kuraka.

Radonjić i Romić su u pritvoru, Marković je u zatvoru u Požarevcu na izdrzavanju kazne zatvora od 40 godina, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

1 komentar za: “16 godina od ubistva Ćuruvije

  1. mitrovic zoran

    Sramota je za Srbiju da i posle 16 godina nije rasvetljeno ovo podmuklo ubistvo. Koga još štite i koga se plaše? Imamo trojicu u zatvoru i jednog u bekstvu. Da li su oni jedini odgovorni za ovaj državni zločin? Kome odgovara da ubistvo Ćuruvije i ne samo njega ostane tajna još ko zna koliko dugo? Da li su i neki drugi saučesnici još politički aktivni a imaju zvučna imena pa sud trpi pritisak da odugovlači ovaj proces što duže?

    11. апр 2015. at 19:54

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend