11. feb 2016.

„Veliki tajkuni stvaraju političke stranke“

miroslava_milenovic_n1Korumpiranost vlasti u Srbiji razjeda društvo, ocenili su učesnici tribine „Dobra uprava u Srbiji – stanje i perspektive“, koja je održana u Subotici

„Mi jako dugo živimo u nečemu što nema ni morala ni obeležja države, a kamoli dobre uprave“, kazala je na sinoćnoj tribini članica Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović.

Ona je rekla da građani danas ne znaju koliko se i za koje namene troši budžetski novac na svim nivoima vlasti i dodala da je apsurd tim veći jer ih upravo građani finansiraju.

Prema njenim rečima, u društvu u Srbiji je na delu sprega ekonomske i političke elite.

„Ja tu vidim velike tajkune koji stvaraju političke stranke, a onda one stvaraju male tajkune koji traju privremeno. Tu se i krije tajna zašto mi nijedan od 24 predmeta ne možemo završiti“, rekla je Miroslava Milenović.

Ona je ocenila da je stanje u tradicionalnim medijima danas gore nego pre dve ili pet godina i dodala da ih karakterišu netransparentno vlasništvo i načini finansiranja, te ogroman problem cenzure i autocenzure.

„Nas nema u medijima, kao što već deset godina nema nijednog izveštaja Saveta borbe protiv korupcije na RTS-u. Mi, očito, nismo vest“, rekla je Milenovićeva.

Izvršni direktor Centra za vladavinu prava Ivan Ninić ocenio je da su nevladin sektor i internetski portali, koji „kidaju živce Vladi ili lokalnim samoupravama“, alternativa nepostojećoj opoziciji.

„I umesto da ih struka podrži u tome što su se prihvatili kontrole rada vlasti, oni u javnosti bivaju proglašavani za izdajnike i strane plaćenike“, rekao je Ninić.

Tribinu je organizovalo Udruženja građana Centar građanskih vrednosti, u sklopu projekta „Dobra uprava i javne politike u Subotici“, koji je sproveden uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend