03. maj 2016.

3. maj – Svetski dan slobode medija

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je povodom sutrašnjeg Svetskog dana slobode medija, u pismima upućenim predsednicima Udruženja novinara Srbije (UNS), Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), čestitao svim novinarima Srbije 3. maj, njihov dan

Uz čestitke, Poverenik je novinarima poželeo ostvarivanje više ciljeva važnih, kako za novinare i medije, tako i za društvo u celosti.

S tim u vezi, poverenik je posebno naglasio potrebu ostvarivanja veće transparentnosti medijskog vlasništva dostupnost javnosti svih informacija o finansiranju medija iz javnih izvora sredstava i drugim eventualnim mogućnostima ostvarivanja uticaja na medije, suzbijanju autocenzure i fenomena „sukoba“ u sferi elektronskih medija, uključujući napade na pojedine sajtove i aktivnosti struktura tzv. botova i sl., i posebno zaustavljanje sve šire tabloidizacije medija i društva propraćenih čestim „curenjem“ raznih „poverljivih informacija“ ka nekim medijima, uz istovremenu nedostupnost drugim medijima.

Potvrđujući spremnost svojih saradnika i svoju da novinarima u okviru svojih ovlašćenja maksimalno pomogne u ostvarivanju njihove funkcije naglasio je da je uloga države u rešavanju svih ovih pitanja izuzetno velika i ocenio da je nužno da svoj doprinos daju i novinari i mediji. To se, pre svega, odnosi na delovanje profesionalnih asocijacija novinara koje bi moralo da smanji ogroman raskorak između vrednih, profesionalnih, etičkih standarda upisanih u novinarske kodekse i praktičnog delovanja nekih medija i „medijskih“ radnika koji sa tim standardiima praktično i nemaju veze.

Poverenik je novinarima poželeo i viši nivo lične bezbenosti, naglasivši da je i uloga države presudna i da ona svakako uključuje i kažnjavanej svih onih koji ugroze bezbednost novinara i s tim u vezi izrazio žaljenje što ni posle više godina još uvek nisu otkriveni i kažnjeni inspiratori i izvršioci ubistava Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend