03. maj 2016.

Model zaštite novinara podelio novinarska udruženja

Na narednom sastanku sa novinarskim i medijskim udruženjima proći ćemo kroz sve tačke nacrta sporazuma o zaštiti novinara i nastojati da dođemo do zajednički prihvatljivog rešenja, izjavio je Fonetu tužilac Branko Stamenković iz Odeljenja Republičkog tužilaštva za međunarodnu saradnju i pravnu pomoć

Prema njegovim rečima, do zastoja je došlo zbog razlike u stavovima novinarskih udruženja oko tačke u kojoj se govori o mogućnosti osnivanja jednog dodatnog koordinacionog tela, koje bi se bavilo predmetima napada na novinare i ugrožavanja njihove sigurnosti.

„Ukoliko ne budemo mogli da dođemo do opšteprihvatljivog rešenja, nastavićemo aktivnosti za potpisivanje sporazuma sa udruženjima koja u ovoj formi žele da potpišu Nacrt memoranduma, uz mogućnost da se druga udruženja naknadno pridruže, najavio je Stamenković.

Govoreći o neophodnosti saradnje tužilaštva, MUP-a i novonarskih i medijskih udruženja, on je naveo da se upoređivanjem baze podataka o napadima na novinare jednog od novinarskih udruženja i predmeta u tužilaštvu, vidi da je manje od 15 odosto slučajeva u toj bazi prijavljeno tužilaštvu kao postojanje osnovane sumnje da je ugrožen novinar.

„Državni organi ne mogu da reaguju ako nemaju saznanja o krivičnom delu”, ukazao je Stanković.

U Nezavisnom udruženju novinara Srbije smatraju da je potrebna bolja saradnja državnih organa i novinarskih udruženja, ali da nema potrebe za stvaranjem nekog posebnog zajedničkog tela. „NUNS hoće da pomogne, ali ne želi da deli odgovornost sa državnim organima koji imaju obavezu da zaštite novinare”, izjavio je za Fonet predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

Isti stav zastupa i Nezavisno društvo novinara Vojvodine: „Novinarska udruženja ne smeju da dozvole da država kroz ovaj proces na njih prevali odgovornost za probleme novinarske bezbednosti. Nisam siguran ni da je neophodno stalno telo za koordinaciju rada tužilaštva, policije i novinarskih udruženja”, kazao je predsednik NDNV Nedim Sejdinović.

Ni Asocijacija onlajn medija, kao i NUNS i NDNV, nije htela da potpiše nacrt memoranduma, zbog stavke kojom je predviđena mogućnost osnivanja radne grupe za koordinaciju rada novinarskih i medijskih udruženja sa tužilaštvom i policijom. „Za nas je jedino prihvatljivo da tužilaštvo i policija rade svoj posao i da država preuzme svoj deo odgovornosti u zaštiti novinara, izjavila je Fonetu Tanja Maksić iz AOM-a.

Udruženje novinara Srbije (UNS) spremno je da potpiše Nacrt memoranduma o zaštiti novinara, izjavila je Fonetu predsednica UNS Ljiljana Smajlović.

Ona je ocenila da evidencije o napadima i pretnjama novinarima moraju da budu sistematizovane i da čitav sistem bude istovremeno alarmiran.

„Mislim da to ne ide baš tako da mi kažemo baš nas briga neka Tužilaštvo i policija rade, a mi ćemo da se pojavljujemo pred međunarodnim organizacijama od kojih tražimo donacije i da kažemo mi imamo 200 slučajeva napada, a onda se ispostavi da ti slučajevi nisu prijavljeni, niti procesuirani”, ukazala je Smajlovićeva.

Prema njenoj oceni, to je gerilski način rada, koji je možda dobar za dobijanje donacija za udruženja, ali ne i za rešavanje slučajeva.

Spremnost da potpišu Memorandum iskazale su i Asocijacija medija i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, s tim što bi taj dokument kasnije unapređivao i precizirao.

Predsednik Komisije za utvrđivanje činjenica u istragama ubistava novinara Veran Matić izjavio je da ne treba insistirati da memorandum potpišu sve novinarske i medijske organizacije i da one koje to ne žele mogu i dalje da ostanu na stanovištu da bi zaštitom novinara trebalo isključivo da se bave državni organi.

„Ne mora cela zajednica da pati, ako jedan deo ne želi da učestvuje u nekom procesu”, zaključuje Matić.


Autor: R. D.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend