09. nov 2015.

Advokat strahuje: Suđenje će trajati godinama

Slavko_Curuvija_CenzolovkaNa suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije za pet meseci saslušano je svega pet svedoka, a suđenje je i u novembru zakazano samo dva dana

Pred specijalnim sudom sutra se nastavlja suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije, a kao svedoci trebalo bi da budu saslušani bivši zamenik načelnika DB-a Branko Crni i bivši zamenik načelnika beogradskog centra službe Stevan Nikčević.

Predviđeno je da se opet sudi samo dva dana te zastupnik porodice, ali i novinari strahuju da bi moglo da traje godinama.

“Mi smo, kada kažem ‘mi’ mislim na mene i porodicu Slavka Ćuruvije, vrlo nezadovoljni tempom. Zaista smatramo da ne mogu svi predmeti u specijalnom sudu imati isti tretman ovaj predmet je pod veliko pažnjom javnosti i predmet u kome ima stotinak svedoka, ako se bude tim tempom saslušavali izračunajte trajaće nekoliko godina samo saslušavanje svedoka”, kaže zastupnik porodice Ćuruvija Slobodan Ružić.

Dvojica okrivljenih su u pritvoru što bi trebalo da bude još jedan razlog za hitnije postupanje.

“Vidimo da postoje neka prioritetna suđenja što nije bio ranije slučaj. Recimo suđenje Miroslavu Miškoviću ima više desetina zakazanih ročišta svakog meseca, po jedno nedeljno barem. Ovo suđenje je razvučeno da ima jedan ili dva dana u toku meseca, a bilo je i odlaganja”, navodi novinar Vuk Cvijić.

U Višem sudu u Beogradu zvanično nam je saopšteno da se glavni pretresi u takozvanom specijalnom sudu zakazuju shodno raspoloživosti sudnica i da zgrada u Ustaničkoji raspolaže sa četiri sudnice.

A minstar pravde odgovarajući u petak na naše pitanje rekao je da će ispitati kojim tempom ide ovo suđenje.

“Očekuje se da taj postupak ide brže. Ispitaću na koje je vreme to suđenje zakazivano i u odnosu na to ćete dobiti informaciju“, rekao je Selaković.

Kao svedok bi u ponedeljak pred sudsko veće trebalo da izađe Branko Crni koji je važio za najpovreljivijeg čoveka Radomira Markovića.

Njih dvojica su 2009. pravnosnažno oslobođeni optužbi za odavanje državne tajne, odnosno za iznošenje iz DB-a diska sa dosijeima 15 političara, uglavnom iz tadašnjeg DOS-a.

Prvo ide Branko Crni, zamenik načelnika resora DB-a Radomira Markovića, koji je inače venčani kum Milana Radonjića, zatim ide Stevan Nikčević koji je u to vreme bio zamenik načelnika DB-a za Beograd. Sudeći prema stavu odbrane do sada oni Nikčevića smatraju svojim protivnikom.

Za ubistvo Slavka Ćuruvije sudi se tadašnjem šefu DB-a Radomiru Markoviću, šefu beogradskog centra DB-a Milanu Radonjiću, i opertivcima DB-a Ratku Romiću i Morodslavu Kuraku.

 Foto: Slavko Ćuruvija fondacija 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend