13. dec 2014.

Akcija UNS-a: Budite grad prijatelj medija

globe Udruženje novinara Srbije (UNS) pokrenulo je akciju „Opštine i gradovi – prijatelji medija“ kojom poziva lokalne samouprave da podrže inicijativu UNS-a da 2 odsto budžeta za narednu godinu opredele za projektno finansiranje lokalnih medija i, kao što zakon predviđa, sprovedu fer konkurs i raspodelu sredstava.

Prema podacima kojima UNS raspolaže, gradske i opštinske vlasti u proseku za sufinansiranje informisanja svojih sugrađana izdvajaju 0,5 do 1 odsto lokalnih budžeta, što je nedovoljno za njihovo nezavisno, stabilno i dugoročno funkcionisanje.

„Lokalni mediji su izuzetno važan činilac postojanja demokratskih institucija i lokalnog razvoja. Da bi opstali od presudne je važnosti da predvidite u budžetu za narednu godinu 2% sredstava za konkursno finansiranje medija“, navodi se, između ostalog u pismu koje UNS šalje opštinama i gradovima.

UNS će sačiniti listu gradova i opština – prijatelja medija i proglasiti gradove i opštine najbolje prijatelje medija, odnosno gradove i opštine koje podržavaju opstanak profesionalnih medija u sopstvenim sredinama.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend