04. feb 2015.

Apelacioni sud: “E-novine” povredile čast i ugled Emira Kusturice

zvornikdanas-emir-kusturicaPresudama od 20. i 16. januara 2015. godine Apelacioni sud u Beogradu obavezao je Petra Lukovića i “E-novine” da reditelju Emiru Kusturici isplate ukupno 396.800 dinara zbog pretrpljenih duševnih bolova i povrede ugleda i časti. Lukoviću se nalaže i da presude bez komentara i odlaganja objavi u „E-novinama”

Apelacioni sud potvrdio je presude Višeg suda u Beogradu i ocenio da su Petar Luković i „E-novine” odgovorni zbog objavljivanja neistinitih informacija o Emiru Kusturici preuzetih sa sajta „Peščanik” i portal.ba u januaru i februaru 2011. godine.

Reditelj Emir Kusturica prvu tužbu protiv „E-novina“ podneo je zbog objavljivanja teksta preuzetog sa sajta Peščanik 15. 1. 2011. godine pod naslovom „Novogodišnja bajka za ubice”, autora Zorana Janića i Miroslava Bojčića.

U ovom tekstu, o Emiru Kusturici iznesene su najteže optužbe, a da za to nije naveden nijedan dokaz.  Reditelj je optužen da je bio „glavni čovek za vezu sa Srbijom, osoba za kontakt, nerazdvojni prijatelj” osuđenom plaćenom ubici Veselinu Vukotiću, za kojim je bila raspisana Interpolova poternica. U ovom tekstu navedene su nedokazane i nedokazive tvrdnje da je Kusturica bio kurir između Službe državne bezbednosti Srbije (Jovice Stanišića) i Vukotića, prenoseći Vukotiću poruke i novac.

Petar Luković i portal „E-novine“, obavezni su, presudom Apelacionog suda, da reditelju isplate 150.000 dinara na ime naknade nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede časti i ugleda i 88.600 dinara na ime troškova parničnog postupka.

I u jednoj i u drugoj presudi Apelacionog suda, navedeno je da interes javnosti ne može biti zadovoljen objavljivanjem neistinitih i neproverenih informacija i prenošenjem tuđih neproverenih informacija. Pozivanjem na javni interes, mediji se ne mogu osloboditi obaveze da se uzdržavaju od objavljivanja neistinitih, nepotpunih ili drugih informacija koje su zakonom zabranjene.

Inače, jedan od autora spornog teksta, Zoran Janić, iste godine u kategoriji onlajn medija dobio je Nagradu za istraživačko novinarstvo za serijal „Kabinet doktora Koštunice“ objavljen na „E-novinama“ koje dodeljuju Nezavisno udruženje novinara Srbije i ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

Drugu tužbu protiv “E-novina” Emir Kusturica podneo je zbog objavljivanja teksta preuzetog sa sajta portal.ba, 15. 2. 2011. godine  – “Čast i ugled Emira K.” čiji je autor Nermin Čengić.

U ovom tekstu, autor je Kusturicu, uz psovke, nazvao “omiljenim klovnom aparata susjedne države, umobolnom spodobom, četnikom i fašistom”.

Zbog povrede časti i ugleda i prouzrokovanja psihičkog bola, Petar Luković i „E-novine“ obavezni su da Emiru Kusturici solidarno isplate 100.000 dinara, kao i 58.200 dinara na ime parničnih troškova.

I u jednoj i u drugoj presudi Apelacionog suda, navedeno je da interes javnosti ne može biti zadovoljen objavljivanjem neistinitih i neproverenih informacija i prenošenjem tuđih neproverenih informacija. Pozivanjem na javni interes, mediji se ne mogu osloboditi obaveze da se uzdržavaju od objavljivanja neistinitih, nepotpunih ili drugih informacija koje su zakonom zabranjene. Sloboda informisanja se ne može koristiti u cilju povrede dostojanstva i ugleda lica na koje se informacija odnosi, zaključak je suda.

Podsetimo, nakon što je Kusturica tužio „E-novine“ zbog teksta prenetog iz Peščanika, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) navelo je da tužba predstavlja „pritisak na ’E-novine’ i pokušaj gašenja nezavisnog medija“. Udruženje novinara Srbije (UNS) tada je podržalo Emira Kusturicu navodeći da a „E-novine nisu iznele nikakve dokaze za teško optužujuće tvrdnje, nisu im navele izvor ni poreklo, a tekst Janića i Bojčića ilustrovale su potpisom ispod slike u kojoj se poznati režiser naziva ‘rediteljem Službe'“.  UNS je u saopštenju naveo da ne može da podrži ni stav NUNS-a da tužba Kusturice protiv E-novina „ugrožava slobodu izražavanja i nezavisnost medija“, jer sloboda medija „nije sloboda iznošenja teških a nedokazanih optužbi, kojim se grubo povređuje dostojanstvo ličnosti, bila to poznata javna ličnost ili ne“.

Emir Kusturica i advokat Zdenko Tomanović, čija je kancelarija zastupala Kusturicu u ovim postupcima, sav novac od presuda pokloniće ustanovi socijalne zaštite koja zbrinjava osobe sa umerenim, težim i teškim oblikom ometenosti – Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju “Sremčica”.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend